Καταιγισμός πυρών & αλυσίδα ανακοινώσεων μεταξύ Εθνικής Τράπεζας & συλλόγου εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής

Όλα  ξεκίνησαν από την καταγγελία του συλλόγου των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής ότι η Εθνική Τράπεζα δίνει 52.000.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες συμβούλων για να υποστηρίζουν και να διαφημίζουν τη λειτουργία της για δύο χρόνια

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η "Ανεξάρτητη Κίνηση Εθνικής Ασφαλιστικής" - Τα 7 ερωτήματα

"Η παράταξή μας έχει αναφερθεί στο παρελθόν και έχει καταγγείλει τις πρακτικές της διοίκησης της ΕΤΕ τόσο για τον αφελληνισμό της εταιρείας μας, όσο και γενικότερα του ομίλου μας", αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η "Ανεξάρτητη Κίνηση Εθνικής Ασφαλιστικής", θέτοντας σειρά ερωτημάτων στη διοίκηση της τράπεζας.

 Δεν κοιμόμαστε ποτέ

Είναι για γέλια, για κλάματα, ή καλώς καμωμένα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος για τα όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στην εθνική τράπεζα;

Η παράταξή μας έχει αναφερθεί στο παρελθόν και έχει καταγγείλει τις πρακτικές της διοίκησης της ΕΤΕ τόσο για τον αφελληνισμό της εταιρείας μας, όσο και γενικότερα του ομίλου μας.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε ότι η Εθνική έχει συνάψει σύμβαση και δίνει για δύο χρόνια 52 εκατ. ευρώ σε τρείς εταιρείες συμβούλων, την Oliver Wyman, V+O και Egon Zehnder με στόχο την μελέτη για την περικοπή του λειτουργικού της κόστους.

Σχετικά δε με την Oliver Wyman, φέρεται με βάση την σύμβαση, να παίρνει 300.000 ευρώ την εβδομάδα.

Αρχικά δεν είμαστε αντίθετοι στην όποια περικοπή κόστους γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ομίλου, οφείλουμε όμως να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα, εάν και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω:

1.Ειναι ή όχι αστρονομικά τα πιο πάνω ποσά και μάλιστα σε περιόδους κρίσης τόσο για την χώρα όσο και για το τραπεζικό μας σύστημα;

2.Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι πιο πάνω εταιρείες; Με προκήρυξη; Με απευθείας ανάθεση; Ήταν οι πλέον ανταγωνιστικές;

3.Ήταν απαραίτητο για την μελέτη της μείωσης του λειτουργικού κόστους της τράπεζας να πληρώσει η Εθνική τρείς εταιρείες ; Δεν αρκούσε η μία εταιρεία;

4. Μήπως είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα των δυο ετών για την ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης, όταν μάλιστα συμμετέχουν τρείς υποτίθεται εξειδικευμένες εταιρείες; Υπάρχουν άραγε κάποια αντικειμενικά κριτήρια που να προσδιορίζουν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της μελέτης; Η μήπως τελικά δεν θα είναι επαρκή τα δύο χρόνια και δοθεί παράταση στις εταιρείες για να ολοκληρώσουν το έργο τους; Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει κάποιο ‘’πέναλτι’’ σε βάρος των εταιρειών; Οι χρηματικές απολαβές των τριών θα παραμείνουν στα 52 εκατ. ; ή θα αυξηθούν και πόσο;

5.Διαθέτει η ΕΤΕ υπηρεσίες που θα μπορούσαν να κάνουν μία ανάλογη μελέτη χωρίς να επιβαρυνθεί ο όμιλος τέτοιο υπέρογκο ποσό;

6.Συμφωνούν με τα πιο πάνω το ΤΧΣ; η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς; η Τράπεζα της Ελλάδος; ο κύριος Ντράγκι; η κυρία Λαγκαρντ ; Αλλά και κάθε αρμόδιος φορέας που οφείλει να έχει λόγο σε τέτοιου είδους φαινόμενα;

7.Μπορούν οι εν λόγω συμβάσεις να δοθούν στην δημοσιότητα, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να ενημερωθεί εάν καλώς ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ, από την στιγμή που έχει πληρώσει με το αίμα του τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις ;

Κύριοι της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν είναι δυνατόν από την μία μεριά να είστε ‘’κουβαρντάδες ‘’με διάφορες εταιρείες και από την άλλη να μην υπογράφετε την ΣΣΕ & ΕΚΕ παρουσιαζόμενοι ως ο΄΄ Σκρούτζ ‘’ απέναντι στους εργαζόμενους.

Είναι επίσης δυνατόν να εμμένετε στο ξεπούλημα, του μεγαλύτερου και πλέον κερδοφόρου περιουσιακού στοιχείου του ομίλου, που ακούει περήφανα στο όνομα «ΕΘΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», προκειμένου να κλείσετε τρύπες που άλλοι δημιούργησαν στο παρελθόν ή πιθανόν να δημιουργούνται ακόμα και σήμερα;

Αναφερόμαστε σε κακούς χειρισμούς διοικήσεων και όχι μόνον, που αναδείξαμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και σε ανάλογες ερωτήσεις που κατατέθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα το πόσο κακοί χειρισμοί έγιναν και πόσο βλαπτικοί υπήρξαν για τα συμφέροντα του ομίλου, ας αφήσουμε να τους αναδείξει το απώτερο μέλλον.

Καλούμε αμφότερες τις διοικήσεις να σταματήσουν άμεσα το ξεπούλημα της εταιρείας μας και να υπογράψουν την ΣΣΕ & ΕΚΕ .

Ζητάμε από τη κυβέρνηση να παρέμβει εδώ και τώρα, στην επίλυση των προβλημάτων μας, διότι τυχόν νέες κολοτούμπες, αδράνεια και ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, θα την στείλουν και πάλι εκεί που ήτανε πριν από λίγους μήνες.
Η Σ.Ε.
Υ/Γ
Σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο σύλλογος των εργαζομένων της εταιρείας μας, για τα τεκταινόμενα τα τελευταία χρόνια στον όμιλο της Εθνικής τράπεζας, περιμένουμε το συντομότερο , να παρέμβει η Δικαιοσύνη και να ρίξει άπλετο φως σε όλα !!!!!
Συνεχίζεται ………

Η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας

Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος που ανακυκλώνεται τις τελευταίες ημέρες και μετά από σχετική αναφορά σε τηλεοπτικό σταθμό, η Εθνική Τράπεζα θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει για τα παρακάτω.

Στις 16 Μαΐου του 2019 η Εθνική παρουσίασε στο επενδυτικό κοινό ένα πρόγραμμα στρατηγικού μετασχηματισμού με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία 2019-2022. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία μιας υγιούς και κερδοφόρας Τράπεζας, εκσυγχρονισμένης και απλής, που παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες της αλλά και ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους της, ώστε να αποτελέσει και πάλι μηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ήδη αισθητά και ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας και την αγορά. Επίσης αντανακλάται στην κερδοφορία της τράπεζας, η οποία υπερβαίνει τα €200 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με ζημίες το 2018.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το στόχο της διοίκησης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 10% το 2022.
Στην υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Τράπεζας συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εθνικής. Για το σχεδιασμό της συνολικής αρχιτεκτονικής καθώς και την υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει και συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων.

Αναφορικά με το κόστος σχεδιασμού και υλοποίησης, η ΕΤΕ ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το κόστος του προγράμματος απέχει σημαντικά από τα ποσά που αβάσιμα αναφέρθηκαν, είναι απολύτως ανταγωνιστικό με το κόστος παρόμοιων προγραμμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παρακολουθείται από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας, υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου και με τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων του απαιτητικού αυτού προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων, των πελατών και των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Συλλόγος της Εθνικής Ασφαλιστικής παρενέβη και απαντησε στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Αntenna με τίτλο «Εθνική Τράπεζα: Καταγγελίες εργαζομένων για τον Παύλο Μυλωνά»
 
Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 18/11/2019 παρουσίασε ρεπορτάζ για την ΕΤΕ στην οποία αναφέρθηκε ότι:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας έστειλε άμεσα την παρακάτω επιστολή στον σταθμό

«Θέμα: Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής | Απάντηση στο ρεπορτάζ: «Εθνική Τράπεζα: Καταγγελίες εργαζομένων για τον Παύλο Μυλωνά»

Κύριοι,

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ στον έγκριτο σταθμό σας (αναρτήθηκε στις 18/11/2019 & ώρα 20:45μ.μ.) με τίτλο: «Εθνική Τράπεζα: Καταγγελίες εργαζομένων για τον Παύλο Μυλωνά», θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Οι αναφερόμενες στο ρεπορτάζ πληροφορίες περί κλεισίματος της Εταιρίας είναι πλήρως αναληθείς.
Οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνυπέγραψαν στις 27/9/2019 την νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας αλλά και τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, ρυθμίζοντας από κοινού τα εργασιακά θέματα και διασφαλίζοντας ένα ασφαλές λειτουργικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Ουδέποτε, εξάλλου, υπήρξε υπόνοια ή απόφαση περί «κλεισίματος» της Εθνικής Ασφαλιστικής. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι το ακριβώς αντίθετο θεωρούν, έχοντας την πρόθεση και τον στόχο μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναπτύξουν στρατηγικά, να ενδυναμώσουν ουσιαστικά και να ισχυροποιήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εταιρίας μας στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ως εκ τούτου σας καλούμε να ανακατασκευάσετε / αναδιατυπώσετε το περιεχόμενο του χθεσινού ρεπορτάζ, καθώς τέτοιου είδους ρητές δηλώσεις περί «κλεισίματος» της Εθνικής Ασφαλιστικής μόνο άσκοπη αναστάτωση και αναταραχή έχουν προκαλέσει στους πελάτες, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Εταιρίας μας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής
Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Πετσαλάκης  Σπύρος Αντωνίου»

Παρά την επιστολή μας, ο σταθμός δεν ανασκεύασε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων, αφήνοντας την ψεύτικη "είδηση" ασχολίαστη.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους, τα παραγωγικά δίκτυα πωλήσεων αλλά και όλους τους ασφαλισμένους στην Εταιρία μας πολίτες, ότι η παραπάνω αναφορά για "κλείσιμο" της Εταιρίας είναι απόλυτα ψεύτικη και κατασκευασμένη και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική των 128 χρόνων λειτουργίας αποτελεί την Ελληνική Εταιρία που παρέχει με αξιοπιστία, φερεγγυότητα και σιγουριά την κάλυψη της ζωής, της υγείας και της περιουσίας τους διαχρονικά, χθες, σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι και τα δίκτυα πωλήσεων είναι παρόντες για να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της Εταιρίας, αλλά και να προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η απόφαση της ΕΤΕ για πώληση της Εταιρίας μας είναι επιχειρηματικά, εθνικά αλλά και ηθικά λανθασμένη.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ