Βάλτε στο δωμάτιο σας μια γλάστρα με γιασεμί - Διώχνει το άγχος και το στρες!

Αν αντιμετωπίζετε συχνές περιόδους γεμάτες άγχος και στρες, ίσως στο τέλος της ημέρας αυτή η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.

Δυστυχώς αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, καθώς οι αγχώδεις διαταραχές αυτές παρεμποδίζουν τη χαλάρωση και μας στερούν στιγμές ηρεμίας.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι ένας ταραγμένος ύπνος μας κάνει να ξυπνάμε κουρασμένοι και να αντιμετωπίζουμε την ημέρα μας κουρασμένοι δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κόπωσης, άγχους και στρες, σύμφωνα με το naturalsoul.gr.

Δεν είναι περίεργο ότι δύο από τις κύριες αιτίες της αϋπνίας είναι το άγχος και το στρες. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα χειρότερο από μια νύχτα, όπου το μυαλό μας δεν μπορεί να ησυχάσει, δεν ηρεμεί και σκέφτεται συνέχεια τυχόν προβλήματα της καθημερινότητας. Κι όμως, η ευεξία και η σωματική και νοητική μας υγεία εξαρτώνται από τη δυνατότητα να παραμένουμε ήρεμοι, χωρίς στρες.

Σύμφωνα με μελέτες μια γλάστρα με γιασεμί στο σπίτι μας μπορεί να είναι η λύση! Η μυρωδιά που αναδύει το γιασεμί έχει πλέον συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων άγχους.

Τι είναι το γιασεμί;

Το γιασεμί είναι ένα λουλούδι που ανθίζει τη νύχτα γνωστό για το ρομαντικό και γλυκό άρωμα του.

Συχνά χρησιμοποιείται για τσάι, θυμίαμα, αιθέρια έλαια και αρώματα. Αλλά εκτός από το μεθυστικό άρωμά του, το γιασεμί χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική. Έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη για την υγεία δεν μένουν μόνο στο υπέροχο άρωμά του. Το γιασεμί δρα επίσης επικουρικά σε καταστάσεις και ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα και ο καρκίνος, ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, ακόμα και ως αφροδισιακό. 

Γιασεμί για άγχος και στρες
Το άγχος και το στρες, ως γνωστόν, οδηγούν σε αϋπνία και είναι εχθροί ενός ήρεμου ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε έλλειψη παραγωγικότητας, κακή διάθεση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και γενικά χαμηλή ποιότητα ζωής. Για όσους έχουν αντιμετωπίσει αϋπνία εξαιτίας του άγχους και του στρες, τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι ένα γεγονός.

Θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα τοξινών της ατμόσφαιρας αυξάνουν το στρες και το άγχος. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων πίεσης και οξυγόνου. Επομένως, όσον αφορά τις συνέπειες της υγείας που προκαλούνται από άγχος, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού, μπορεί να πει κανείς ότι η βελτίωση του αέρα της ατμόσφαιρας ενδέχεται να αναστείλει αυτές τις συνέπειες.

Μελετώντας το γιασεμί!

Ένας τρόπος για την καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων τοξινών της ατμόσφαιρας μπορεί να είναι να έχουμε στο δωμάτιό μας μια γλάστρα με γιασεμί.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη δυνατότητα των χημικών ουσιών που περιέχονται στο γιασεμί να χρησιμεύσουν ως ανακούφιση για την αϋπνία, το άγχος και το στρες, μεταξύ άλλων ασθενειών, οι ερευνητές ανακάλυψαν στο γιασεμί μια χημική ουσία που είναι γνωστή ως GABA. Τόνισαν δε, ότι αυτή η νέα ανακάλυψη παίζει κεντρικό ρόλο στον έλεγχο του ύπνου.

Πρόσθετα οφέλη του γιασεμιού

Εκτός από τον ύπνο, το άγχος και το στρες, το γιασεμί προσφέρει ατελείωτα οφέλη, όπως:

  • Μειώνει τα επίπεδα έντασης
  • Ενισχύει τη διαθεση
  • Βελτιωμένη εγρήγορση και γνωστική απόδοση
  • Εξισορροπηση ορμονών
  • Καταπολέμηση κρίσεων πανικού και μεταβολής της διάθεσης
  • Αυξημένη λίμπιντο

Το γιασεμί στο δωμάτιο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του γιασεμιού. Μπορούμε επίσης να βελτιώσουμε τομείς της υγείας μας χρησιμοποιώντας το γιασεμί ως τσάι και ως αιθέριο έλαιο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ