Ντίνα Νικολάου: Απολαύστε αυτή την ανοιχτή χορτόπιτα με φρέσκο τυρί κρέμα & φέτα

Η χορτόπιτα είναι από τις πίτες που φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα με διάφορα χόρτα.

ΥΛΙΚΑ

6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
1 κιλό (καθαρό βάρος) διάφορα χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα κ.λπ.) καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 αυγά
200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 ματσάκι μυρώνια, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και την βάζω στη φωτιά. Βάζω τα χορταρικά σε ένα καλάθι και το τοποθετώ στην κατσαρόλα χωρίς να το βυθίσω. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύω στον ατμό για 10 λεπτά.

ΒΗΜΑ 2 Τυλίγω τα 4 χωριάτικα φύλλα σε ρολό και με ένα μαχαίρι τα κόβω σε λεπτές λωρίδες. Ρίχνω τις λωρίδες σε ένα μπολ και τις ανακατεύω με τα χέρια μου για να αφρατέψουν. Τις αφήνω στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσω.

ΒΗΜΑ 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνω καλά μια βαθιά και μεγάλη φόρμα (διαμέτρου 26-28 εκ.). και στρώνω τα 2 χωριάτικα φύλλα καλά βουτυρωμένα.

ΒΗΜΑ 4 Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το τυρί κρέμα. Προσθέτω τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τα ατμισμένα χορταρικά. Προσθέτω το μισό λιωμένο βούτυρο και τα 2/3 της ποσότητας των ψιλοκομμένων, χωριάτικων φύλλων. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μείγμα στη φόρμα. Βουτυρώνω καλά τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και τις γυρίζω, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Σκορπίζω τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλων και ραντίζω με το υπόλοιπο βούτυρο.

ΒΗΜΑ 5 Ψήνω την πίτα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 20 λεπτά. Ξεφορμάρω, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ