Good News οι Cancer Survivors : Μια συνεχώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα - Ο ογκολόγος Νικόλαος Μητσιμπόνας δίνει ζωντανή απόδειξη ελπίδας!

Ναι οι επιβιώσαντες από τον καρκίνο υπάρχουν - Πως τα κατάφεραν;

Καρκίνος και επιβίωση μπορεί για πολλούς ανθρώπους ακόμα και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων πέραν την ογκολογίας να φαίνονται δύο παράλληλες γραμμές που δεν τέμνονται, ωστόσο η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική!!!

Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι μια συνεχώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα που ακούει στο όνομα επιβιώσαντες από τον καρκίνο (cancer survivors). 

Λέγοντας όμως cancer survivors τι εννοούμε; Επιβιώσαντες από τον καρκίνο είναι τρεις μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν γνωρίσει την ασθένεια αυτή. Είναι πρώτον άνθρωποι που έχουν νοσήσει, το έχουν ξεπεράσει και δεν λαμβάνουν πλέον κάποια θεραπεία, δεύτερον άνθρωποι που έχουν νοσήσει, το έχουν ξεπεράσει και συνεχίζουν να λαμβάνουν κάποια θεραπεία προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής και τέλος άνθρωποι που συνεχίζουν να νοσούν άλλα μέσω της θεραπείας που λαμβάνουν έχουν μετατρέψει τον καρκίνο σε μια χρόνια ασθένεια και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και τις δραστηριότητες τους.

Όλα ωραία και καλά, θα πει κάποιος, αλλά υπάρχουν πράγματι επιβιώσαντες από τον καρκίνο ανάμεσα μας; ΝΑΙ είναι η απάντηση και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε κάποιον. Απλά κάποιες φορές δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε υπό το βάρος του πρώτου άσχημου ακούσματος “αυτός/αυτή έχει καρκίνο”.

Για του λόγου του αληθές παρατίθεται ένας πίνακας που φαίνεται ο τεράστιος αριθμός των επιβιωσάντων από καρκίνο παγκοσμίως και πως ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί με εκθετικούς ρυθμούς στα επόμενα 20 χρόνια!

Ποιες είναι όμως οι βασικές πτυχές της επιβίωσης μετά από τον καρκίνο; Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και πιθανώς και των συνοδών τους, την στήριξη επάνω σε θέματα επανόδου στην καθημερινότητα και την οργάνωση ενός συγκροτημένου και σωστού πλάνου ιατρικής παρακολούθησης που σαν βασικό στόχο θα έχει την πρόληψη.

Άξονες που ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν έχει νοσήσει από τον καρκίνο θα πρέπει να έχει στη ζωή του.

Το βασικό νόημα που προκύπτει είναι ότι η ΕΛΠΙΔΑ θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα των ανθρώπων που έχουν να δώσουν αυτή τη μάχη. Η ΕΛΠΙΔΑ πως θα νικήσουν, η ΕΛΠΙΔΑ πως μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα αλλά υπάρχουν και πολλά μέσα για να το αντιμετωπίσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. 

Στις ΗΠΑ υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που σκοπό τους έχουν την εξυπηρέτηση και την κάλυψη οπουδήποτε ανάγκης των επιβιωσάντων από τον καρκίνο.

Δυστυχώς στην Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν τέτοιες δομές που πραγματικά θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά το επίπεδο ζωής πολλών ανθρώπων.

Επειδή όμως η ΕΛΠΙΔΑ είναι όπως προείπαμε το βασικό συναίσθημα που θα πρέπει να διακατέχει όσους ασχολούνται με τη μάχη με τον καρκίνο, κλείνοντας θα ήθελα να εκφραστεί η ελπίδα ότι και στην Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων θα ήταν ευχής έργον να δημιουργηθούν τέτοια εξειδικευμένα κέντρα που θα μπορούν να βοηθούν τους survivors και επιπλέον θα ήταν ευχής έργον να ενημερωθούν όλο και περισσότεροι ασθενείς και συγγενείς για την έννοια της επιβίωσης. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν δύο χρόνια δημιουργήθηκε ένας πανευρωπαϊκός οδηγός για τους επιβιώσαντες για τον καρκίνο (ένας από τους συγγραφείς είναι υποφαινόμενος) υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ογκολογικής εταιρείας (ESMO). Ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να ανευρεθεί ηλεκτρονικά στο websiteτης ESMO (www.esmo.org), καθώς επίσης και έντυπη μορφή στα ελληνικά μεταφρασμένο σε συλλόγους ασθενών που έχουν έμπρακτα αγκαλιάσει και στηρίξει αυτή την προσπάθεια (ΑγκαλιάΖΩ και άλλοι).

Νικόλαος Μητσιμπόνας
Παθολόγος – Ογκολόγος
Θεράπων Ιατρός Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ / Συνεργάτης ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ / Θεράπων Ιατρός Κλινική ΡΕΑ
Ειδ. Marien Hospital Düsseldorf Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf
Clinical Fellow TheCristie Hospital NHS Foundation Trust Manchester, UK

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ