Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στη Ρώμη: Η ομιλία στην ιταλική γερουσία - Η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο & τον Πρόεδρο της Ιταλίας (φώτο)

Για τις εργασίες του  XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi έχει ως θέμα:«Καταπολέμηση της Βίας: Ειρήνη, Ασφάλεια και Αποφυγή Συγκρούσεων στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του 2030» και συγκεντρώνει στη Ρώμη μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη 

Με μεγάλη επισημότητα, και με ομιλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Γερουσία η έναρξη των εργασιών του XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019.

Το XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi έχει ως θέμα:«Καταπολέμηση της Βίας: Ειρήνη, Ασφάλεια και Αποφυγή Συγκρούσεων στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του 2030» και συγκεντρώνει στη Ρώμη μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Αναμνηστική φωτογραφία των ομιλητών της εκδήλωσης

Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για το σπουδαίο ρόλο της παιδείας, των τεχνών και του πολιτισμού για τη διαμόρφωση ενός καλύτερο κόσμου μέσα από τις τοπικές κοινωνίες:

«Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO θα ήθελα με ταπεινότητα να μοιραστώ μαζί σας την πεποίθηση μου πως μέσα από την παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό μπορούμε να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. 

 

Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον, οι τέχνες είναι η κοινή μας γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας. 

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει γράψει πως η «μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να επιδιώξουμε την ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες».  Πράγματι, ενώ η παγκόσμια ειρήνη φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, η ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες είναι ένα από τα κλειδιά για βιώσιμες κοινωνίες. 

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ιταλική Γερουσία

Η παιδεία, οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στις ζωές των ανθρώπων και μπορούν να τους βοηθήσουν να φέρουν την αλλαγή στην κοινωνία τους, στις πόλεις τους, στις χώρες τους.  Με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι ελπίδες μας για ειρήνη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό στη διαφορετικότητα και αφού οι αξίες αυτές μιλούν στο μυαλό των πολιτών, αλλάζοντας συμπεριφορές με έναν τρόπο που κανένας νόμος, κανόνας η πολιτική δεν μπορούν να επιβάλουν» 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, αναφερόμενη στις εργασίες του XIXHighLevelMeeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi: 

«Για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις της Ατζέντας του 2030, τις οποίες οι χώρες μας ανέλαβαν τόσο επίσημα, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να εργαστούμε για την αξιοπιστία και την εξουσία της πολιτικής δράσης. Πιστεύω ότι μια διεθνής συνάντηση όπως η δική σας, η οποία συγκεντρώνει τόσους αξιόλογους παράγοντες, οι οποίοι είχαν και έχουν αρμοδιότητες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον προβληματισμό και στην κοινή φιλοδοξία για μια διεθνή κοινωνία ικανή να εξασφαλίσει «την ειρήνη και την δικαιοσύνη μεταξύ των εθνών».

Η Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Casellati κατά την διάρκεια της ομιλίας της

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Casellati έκανε στην ομιλία της ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία και τον σημαντικό ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρώπινη ιστορία: «O ποιητής Νizami Ganjavi έζησε σε μια περίοδο με μεγάλες συγκρούσεις, αλλά με μια κοσμοπολίτικη φιλοδοξία. Καταγράφοντας τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου - σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κυβερνήτη του Αζερμπαϊτζάν - βλέπει στην εμπειρία του μεγάλου ηγέτη την φιλοδοξία για ένα υπερεθνικό ιδεώδες, βασισμένο στο διάλογο και το σεβασμό μεταξύ των λαών».

Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι FrancoFrattini, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Sefik Dzaferoviv, Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Co Chair του NGIC και η Vaira Vike-Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας και Co Chair του NGIC.

Άποψη της αίθουσας

Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί ιδιαίτερη συνάντηση της κυρίας Βαρδινογιάννη με την Πρόεδρο της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati, η οποία διήρκησε περίπου 1 ώρα. 

Στη συνάντησή τους οι δύο κυρίες συζήτησαν εκτενώς για τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία, ενώ εστίασαν τη συζήτησή τους στο μεγάλο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας και των μνημείων των δύο χωρών από την κλιματική αλλαγή.
Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το διαδικτυακό κανάλι της Ιταλικής Γερουσίας.

Η συνάντηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τον Πάπα Φραγκίσκο

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο Βατικανό.

 

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Πάπα Φραγκίσκο

«Ευχαριστώ τον Θεό που με ευλόγησε να έχω την τιμή να σας συναντήσω για δεύτερη φορά. Θα ήθελα σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνάντηση μας αυτή. Έχοντας αφιερώσει τη ζωή μου στα παιδιά και την προστασία τους, θα είμαι στο πλευρό σας για να βοηθήσω στο θεάρεστο έργο σας με όποιο τρόπο μπορώ», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη απευθυνόμενη στον Πάπα Φραγκίσκο.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Πάπα Φραγκίσκο

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για το ανθρωπιστικό της έργο, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη των προσφύγων. Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την ανέγερση ενός σχολείου για τα παιδιά της γενέτειράς του, στην Αργεντινή.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Βατικάνο

Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα με αφορμή το ΧΙΧ High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του παραπάνω Οργανισμού. Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι Ιδρυτικό Μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nizami Ganjavi International Center.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η πρώην Πρόεδρος της Λετονίας Vaira Vike Freiberga κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πάπα Φραγκίσκο

«Είμαι ευγνώμων για την αφοσίωση που δείχνετε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας προκειμένου να προωθήσετε την ειρήνη, μέσα από τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πάπας Φραγκίσκος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού.

Ομαδική φωτογραφία των μελών του ΔΣ του Nizami Gakjavi International Center με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ομαδική φωτογραφία των μελών του ΔΣ του Nizami Gakjavi International Center με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε σε όλα τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του NGIC αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός και συνομίλησε μαζί τους, δίνοντάς τους δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους.

Συνάντηση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τον τον πρόεδρο της Ιταλίας

Με την ευκαιρία του XIX Ηigh Level Meeting του Nizami Ganjavi International Center,που πραγματοποιείται στην Ρώμη,η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κύριος Sergio Μattarella υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Quirinal Palace, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού και παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της ομιλίας του συνεχάρη την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το σημαντικό έργο του οργανισμού που φέρνει κοντά ηγέτες από διάφορα κράτη του κόσμου σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια, την αποφυγή της βίας και την ανάπτυξη εν όψει της ατζέντας του 2030.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Co-Chair του οργανισμού Dr Vaira Vike Freiberga και Dr Ismail Serageldin καθώς και ο κύριος Franco Frattini, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ως ιδρυτικό μέλος του NizamiGanjavi International Center απηύθυνε χαιρετισμό και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίαςεκ μέρους όλων των μελών τη συμβολική τιμητική πλακέτα με ένα χρυσό κλαδί ελιάς.

Απευθυνόμενη στον κύριο Mattarella, η κυρία Βαρδινογιάννη είπε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που σας γνωρίζω και θα ήθελα να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.  Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και για την πολύτιμη στήριξη σας στον διεθνή οργανισμό Nizami Ganjavi International Center. 

Σας παρακαλώ να δεχτείτε αυτό το συμβολικό δώρο ως αναγνώριση της υπέρτατης ανθρωπιστικής σας συνεισφοράς σε όλο τον κόσμο.  Είναι ένα κλαδί ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, ένα δώρο για εσάς και για την ένδοξη χώρα σας. 

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO θα ήθελα να σας θέσω και το θέμα της προστασίας των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα με το οποίο γνωρίζω καλά πως ασχολείστε προσωπικά τόσο εσείς, όσο και η Α.Ε. οΈλληνας Πρόεδρος κύριος Προκόπιος ΠΑυλόπουλος».

Ο κύριος Mattarella από την πλευρά του ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη και τόνισε τη σημασία της προστασίας των μνημείων από την κλιματική αλλαγή, λέγοντας της ότι η βοήθεία της θα είναι πολύτιμη και της ζήτησε να εκκινήσει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το γραφείο του άμεσα.

Ρώμη: Οι εργασίες του High Level Meeting στο κτίριο της SIOI

Οι εργασίες του High Level Meeting του Νizami Ganjavi International Center στη Ρώμη συνεχίστηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2019 με το Πάνελ με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την επόμενη δεκαετία» που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ιtalian Society for International Organisation (SIOI), ενός σημαντικού οργανισμού που ίδρυσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας 1944 για τη διεθνή συνεργασία.

Μέλη του Nizami Ganjavi International Center μπροστά από το άγαλμα του Αζέρου ποιητή Nizami Ganjavi στους κήπους της Villa Borghese στη Ρώμη.  Το άγαλμα αποτελεί δωρεά της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη της Ρώμης το 2012 και είναι έργο των καλλιτεχνών Salhab Mammadov και Ali Ibadullayev

Μπροστά από το Εθνικό Μνημείο της Ιταλίας Victor Emmanuel II, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Δρ Vaira Vike Freiberga και ο σύζυγός της Kαθηγητής Imants Freibergs

Από αριστερά: κος Ζlato Lagumdzija-  Πρωθυπουργός Βοσνίας και Ερζεγοβίνης 2001-2002, κα Κaterina Yushchenko-Πρώτη Κυρία Ουκρανίας 2005-2010, κα Μarie-Louise Coleiro Preca-Πρόεδρος της Μάλτας 2014-2019, Δρ Vaira Vike Freiberga-Πρόεδρος Λετονίας 1999-2007, κος Amre Moussa- Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου 1991-2001, κα  Eka Thkelashvili-Aναπλ. Πρωθυπουργός Γεωργίας 2010-2012,  κος Mirko Cvetkovic-Πρωθυπουργός Σερβίας 2008-2012.​​​​​​​

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην έδρα της SIOI​​​​​​​

Το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται στην Piazza Venezia απέναντι από το κολοσσιαίο μνημείο του Victor Emmanuel II, του πρώτου Βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας.  

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ