Η οικογένεια Ανιέλι της Fiat εξαγόρασε την La Repubblica & την La Stampa - Έχει μετοχές στο Economist & συγχωνεύτηκε με τη Citroen

Με τον 43χρονο John Elkann στο τιμόνι του ομίλου FIAT, η οικογένεια Ανιέλι ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική, πραγματοποιώντας εξαγορές και συμφωνίες  επέκτασης δραστηριοτήτων.

Ο John Elkann, απόγονος της βιομηχανικής δυναστείας Agnelli και πρόεδρος της Fiat Chrysler Automobiles,πρόκειται  να αποκτήσει έναν  κορυφαίο όμιλο των μέσων ενημέρωσης της Ιταλίας μετά από μια συμφωνία με την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου, De Benedetti .

Η εταιρεία Exor NV, συμφερόντων Ανιέλι, συμφώνησε στην εξαγορά μεριδίου 44% στην GEDI Gruppo Editoriale SpA από την - συμφερόντων οικογένειας De Benedetti -  CIR SpA έναντι 102,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Έτσι η οικογένεια Ανιέλι που ελέγχει την αυτοκινητοβιομηχανία FIAT και είναι επίσης  βασικός μέτοχος του ομίλου The Economist,  επεκτείνεται περαιτέρω στον χώρο των media, εξαγοράζοντας την εταιρεία GEDI που ελέγχει δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας, τη La Repubblica της Ρώμης και τη La Stampa του Τορίνο.

Η Exor, η οποία θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς και του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας, θα πληρώσει 46 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, τιμή με 62% premium σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της GEDI την περασμένη Παρασκευή. Το πρωί της Τρίτης, η μετοχή άλλαζε χέρια σε τιμή 45,5 ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Η GEDI κατέχει τις  ημερήσιες εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, μια δωδεκάδα περιφερειακών και τοπικών μέσων, το εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso και τον κορυφαίο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Deejay, αναφέρουν οι Financial Times.

Με τον 43χρονο John Elkann στο τιμόνι του ομίλου FIAT, η οικογένεια Ανιέλι ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική, πραγματοποιώντας εξαγορές και συμφωνίες  επέκτασης δραστηριοτήτων.

Η Fiat βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Peugeot για ενοποίηση δραστηριοτήτων, με ένα σχετικό μνημόνιο να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Elkann, ο οποίος είναι ταυτόχρονο και πρόεδρος των Fiat Chrysler και Ferrari, ανέβασε το ποσοστό της Exor στον όμιλο του The Economist στο 43% το 2015.

Οι Elkanns διαθέτουν ήδη ποσοστό 6% στην GEDI δια μέσου της Exor.

Η La Repubblica, με έδρα τη Ρώμη, δίνει μάχη εδώ και χρόνια με την εδρεύουσα στο Μιλάνο Corriere della Sera για την 1η θέση στην ημερήσια κυκλοφορία στην ιταλική αγορά.

Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως αριστερό φύλλο και σήμερα αποτελεί την βασική φωνή στον χώρο του Τύπου που στηρίζει την μετριοπαθή Κεντροαριστερά της Ιταλίας, κυρίως όπως εκφράζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Repubblica πουλά κατά μέσο όρο 152.000 φύλλα ημερησίως τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, ενώ η La Stampa 99.000.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ