Βίντεο: Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να φτιάξουμε απίθανο κέικ βανίλιας με κεράσια

Πεντανόστιμο κέικ για όλη την οικογένεια!

Συστατικά

Για το crumble

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. κακάο
1 πρέζα κανέλα
40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σιρόπι

500 γρ. γλυκό του κουταλιού κεράσι
30 γρ. κονιάκ
Για το κέικ

200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη καστανή
4 αβγά, μεσαία
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. φουντούκια, τριμμένα
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
βούτυρο, για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

300 γρ. σαντιγί
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το crumble

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει το μείγμα μια σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη.
Για το σιρόπι

Σουρώνουμε τα κεράσια σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη τα κεράσια.
Στο μπολ με το σιρόπι βάζουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μίξερ.
Προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε το γιαούρτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά κεράσια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε στην επιφάνειά του τα μισά από τα υπόλοιπα κεράσια. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να καλυφθούν από το μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα κρατήσουμε ψηλά στο μείγμα και δεν θα πάνε όλα στη βάση της φόρμας.
Ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και με έναν τρίφτη απλώνουμε το crumble σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε επιπλέον για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και όσο είναι καυτό ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρουμε με σαντιγί, τα υπόλοιπα κεράσια και την τριμμένη κουβερτούρα.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ