Η Ντίνα Νικολάου δημιουργεί: Φανταστικά Ελβετικά ψωμάκια με κρέμα & σοκολάτα - Είναι απίθανα!

Αφράτα μπριοσάκια με βελούδινη κρέμα και σοκολάτα.

ΥΛΙΚΑ

550 γρ. αλεύρι τσουρεκιού Μύλοι Δάκου, κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κομμένο σε μικρούς κύβους
5 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
100 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
100 ml γάλα, χλιαρό
20 γρ. μαγιά φρέσκια
10 γρ. αλάτι
ελάχιστο ελαιόλαδο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα

Για την κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος light Arla
400 ml γάλα φρέσκο
100 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
6 κρόκους αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. βούτυρο Lurpak
60 γρ. σταγόνες σοκολάτας
80 γρ. φρέσκα μύρτιλλα ή άλλα κόκκινα φρούτα
60 γρ. Μάντολες κεφαλονίτικες, χοντροσπασμένες

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για την κρέμα: Βάζω την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρολίτσα και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουρ. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ζεστής κρέμας σε αργή ροή και μόλις ενωθεί με τα υλικά, αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

ΒΗΜΑ 3 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Σκεπάζω με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνω να κρυώσει καλά.

ΒΗΜΑ 4 Για τη ζύμη: Βάζω 2 κουταλιές από το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και τρίβω με τα χέρια μου την μαγιά. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός. Αφήνω τη μαγιά να σταθεί για 15 λεπτά.

ΒΗΜΑ 5 Βάζω το υπόλοιπο αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς και τη ζάχαρη. Δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο για 5 λεπτά. Προσθέτω τα αυγά και το αλάτι και συνεχίζω να «δουλεύω» τη ζύμη για άλλα 5 λεπτά. Αρχίζω να ρίχνω 1-2 κύβους βουτύρου καθώς δουλεύω το μείγμα, προσθέτοντας βούτυρο μόνο όταν έχει ήδη «απορροφηθεί» το προηγούμενο. Αφού προσθέσω όλο το βούτυρο (αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει 10-15 λεπτά), στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί μια ζύμη γυαλιστερή και ελαστική που δεν κολλάει.

ΒΗΜΑ 6 Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Μεταφέρω το μπολ στο ψυγείο, και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 4 ώρες.

ΒΗΜΑ 7 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβω στη μέση. Βάζω το πρώτο κομμάτι ζύμης επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο 40×30 εκ. και πάχους 5 χιλ.

ΒΗΜΑ 8 Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την αφρατεύω με το σύρμα. Απλώνω αρκετή κρέμα στη μισή ζύμη και πασπαλίζω με σταγόνες σοκολάτας, χοντροσπασμένες μάντολες και κόκκινα φρούτα. Με τη βοήθεια του χαρτιού, σηκώνω την πλευρά της ζύμης που δεν έχει κρέμα και σκεπάζω την κρέμα. Πιέζω ελαφρά με τις παλάμες μου για να φύγουν τυχόν φουσκώματα και κλείνω στις άκρες.

ΒΗΜΑ 9 Βάζω τη ζύμη για 10 λεπτά στο ψυγείο και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, την υπόλοιπη κρέμα και τις σταγόνες σοκολάτας. Βάζω και την δεύτερη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά. Βγάζω τις κρύες ζύμες από το ψυγείο και κόβω σε μπάρες πλάτους 4 εκ. Μεταφέρω τις μπάρες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ τους και τις αφήνω για 2 ώρες να διπλασιαστούν σε όγκο.

ΒΗΜΑ 10 Αλείφω τις μπάρες με χτυπημένο αυγό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C για 14-16 λεπτά.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ