Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια "Πρόσωπο της χρονιάς 2019" για το περιοδικό "Time" (φώτο)

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που αναδείχθηκε σε ηγερία της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, είναι η νεότερη τιμηθείσα με αυτήν τη διάκριση, που απονέμει το αμερικανικό περιοδικό από το 1927.

Η νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME, στο εξώφυλλο του οποίου ποζάρει η 16χρονη υπό τον τίτλο «Η ισχύς της νεότητας».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που αναδείχθηκε σε ηγερία της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, είναι η νεότερη τιμηθείσα με αυτήν τη διάκριση, που απονέμει το αμερικανικό περιοδικό από το 1927.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 να διαδηλώνει μονάχη της για τη διάσωση του περιβάλλοντος, κάθε Παρασκευή, μπροστά από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, αφήνοντας τα μαθήματά της κι εμπνέοντας με τη δράση της εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δέκα έξι μήνες μετά, απευθύνθηκε σε επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Πάπα, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κι αποτέλεσε έμπνευση για 4 εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα την 20η Σεπτεμβρίου του 2019, τη μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην ανθρώπινη ιστορία», τονίζει το περιοδικό.

«Η (συγγραφέας) Μάργκαρετ Άτγουντ τη συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωραίνης. Αφού παρατήρησαν μια εκατονταπλάσια αύξηση στη χρήση της, οι λεξικογράφοι του λεξικού Collins επέλεξαν την πρωτοποριακή ιδέα της Τούνμπεργκ, την κλιματική απεργία, ως λέξη της χρονιάς» σημειώνει το TIME.

Η νεαρή ακτιβίστρια επελέγη από το Time επικρατώντας των άλλων πέντε φιναλίστ: του Ντόναλντ Τραμπ, της επικεφαλής των Δημοκρατικών του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, του αστεριού της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ Μέγκαν Ραπίνο, του πράκτορα της CIA που προειδοποίησε για το τηλεφώνημα μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, και των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γίνεται 17 ετών τον Ιανουάριο και συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα της. Πρόσφατα είπε από τη Μαδρίτη ότι οι φωνές όσων απεργούν και διαδηλώνουν για το κλίμα ακούγονται, όμως οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν δράση.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, από τους σθεναρότερους προασπιστές του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι το περιοδικό TIME έκανε μια «εξαιρετική επιλογή», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2018, ο δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναδείχθηκε μετά θάνατον από το TIME σε πρόσωπο της χρονιάς, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, σύμβολα της διαρκούς αναζήτησης της αλήθειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ