Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις - Ποιοι το δικαιούνται;

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ, του γνωστού κοινωνικού μερίσματος.

Η τελευταία διαδικαστική εκκρεμότητα, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ήδη εκπληρώθηκε και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν από την επόμενη Δευτέρα να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την εισοδηματική ενίσχυση. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου. Από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα
Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Οι 250.000 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ θα επιλεγούν με τρία βασικά κριτήρια. Για να είναι επιλέξιμοι θα πρέπει να πληρούν τα βασικά κριτήρια για το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, για το ύψος των καταθέσεων και των μετοχών, καθώς και τον χρόνο διαμονής στην Ελλάδα.

Στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος εντάσσονται πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω, γονείς μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, 19.140 οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 20.000 ευρώ,16.778 οικογένειες με τουλάχιστον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ,40.927 οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, 25.632 οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Επιπλέον κριτήρια είναι ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και να είναι και οι δύο γονείς φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, αλλά και το άθροισμα καταθέσεων και μετοχών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ