Σας μύρισε γλυκό; Η εκπληκτική Ντίνα Νικολάου μας δείχνει πως να φτιάξουμε απίθανο Sacher-Torte

Διάσημο βιεννέζικο κέικ, πλούσιο σε σοκολάτα και μια λεπτή γέμιση μαρμελάδας βερίκοκο.

ΥΛΙΚΑ

7 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
150 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
80 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι

Ζαχαρένια διακοσμητικά για το στόλισμα

Για τη γέμιση

200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο, ψιλοκομμένη
250 ml κρέμα γάλακτος
20 ml σπορέλαιο

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Boυτυρώνω μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω έναν έναν τους κρόκους και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στα υλικά. Προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και μόλις ενωθεί στο μίγμα, σταματάω το μίξερ.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα καθαρό μπολ βάζω τα ασπράδια και λίγο αλάτι και χτυπάω μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές κορυφούλες. Προσθέτω πασπαλιστά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη, γυαλιστερή μαρέγκα. Ρίχνω την μαρέγκα σε δόσεις στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα σουβλάκι και αν βγει καθαρό, αποσύρω από το φούρνο. Ξεφορμάρω το κέικ και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 3 Με ένα κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι κόβω το κέικ σε δύο ισόπαχους δίσκους. Τοποθετώ τον πρώτο δίσκο κέικ σε μια σχάρα και απλώνω σε όλη την επιφάνεια την μαρμελάδα. Σκεπάζω με τον δεύτερο δίσκο και αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 4 Για το γλάσο: Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός την ρίχνω στο μπολ με την κουβερτούρα. Αφήνω για 1 λεπτό και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό, γυαλιστερό γλάσο. Προσθέτω το σπορέλαιο, ανακατεύω και την αφήνω για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 5 Τοποθετώ την τούρτα σε σχάρα και ρίχνω όλο το γλάσο στο κέντρο. Το αφήνω να τρέξει για να καλύψει και τα πλαϊνά. Μεταφέρω την τούρτα σε μια πιατέλα και στολίζω με ζαχαρένια διακοσμητικά.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ