14 απίθανα έργα εμπνεύστηκαν Έλληνες καλλιτέχνες για τα 100 χρόνια της "Καθημερινής" (φώτο)

Την Τρίτη η σιωπηρή δημοπρασία έργων τέχνης της «Κ» στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι

Μέσα στο 2019 η «Κ» έκανε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της. Κράτησε όμως την καλύτερη για το τέλος του έτους.

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι (17.00-20.00) θα γίνει σιωπηρή δημοπρασία 14 έργων, σχεδίων και ενός γλυπτού, δημιουργίες από καταξιωμένους Ελληνες καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την εφημερίδα .

Ολα τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Τράπεζας Τροφίμων, που ίδρυσε ο αείμνηστος Γεράσιμος Βασιλόπουλος και της οποίας πρόεδρος σήμερα είναι ο Παναγής Βουρλούμης.

Το Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης έχει κάνει ιδιαίτερα σοβαρό έργο όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της διαχείρισης τροφίμων αλλά και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Δικαίως, λοιπόν, η «Κ» το επέλεξε για να γίνει αποδέκτης αυτής της πρωτοβουλίας.


Φανατικός αναγνώστης της «Κ», ο Γιώργος Ρόρρης τη ζωγράφισε με δύο πέτρες, «για να έχει τόσο μακρύ βίο και αντοχή όπως οι βράχοι».

Οι καλλιτέχνες δέχθηκαν από την πρώτη στιγμή και με μεγάλη χαρά να μας δωρίσουν ένα έργο για τα γενέθλιά μας. Ο καθένας είχε διαφορετική εκκίνηση.

Ο Αλέκος Φασιανός επιζωγράφισε ένα φύλλο μας με μια μονοκοντυλιά που σχηματίζει μια ανδρική μορφή.

Ο Γιώργος Χαδούλης διάλεξε επίσης για «καμβά» την εφημερίδα, μόνο που εκείνος έφτιαξε έναν Παρθενώνα συνδέοντας την ελευθερία του Τύπου με τη δημοκρατία. Ο Γιώργος Ρόρρης τοποθέτησε την έκδοση δίπλα σε δύο πέτρες, μία από το χωριό του στην Πελοπόννησο και μία από το Μέτσοβο, «για να έχει η “Κ” τόσο μακρύ βίο και αντοχή όπως οι βράχοι».

Η Μαρία Φιλοπούλου μάς ταξιδεύει στην Υδρα το καλοκαίρι παρέα με την εφημερίδα, που είναι αχώριστος σύντροφος και στις διακοπές. Ο Αντώνης Κυριακούλης ζωντανεύει ξανά τις τρομερές του μορφές, ενώ ο Κωνσταντίνος Κακανιάς έστειλε από το Λος Αντζελες ένα ωραιότατο πρωτοσέλιδο με την Κυρία Τεπενδρή.


Ο Γιώργος Χαδούλης ζωγράφισε πάνω στο φύλλο μας τον Παρθενώνα.

Ο Μιχάλης Μαδένης εστίασε το βλέμμα του στον ιδρυτή Γεώργιο Βλάχο.

Η Δάφνη Αγγελίδου έβαλε τον αναγνώστη να ξεφυλλίζει την εφημερίδα υπό το φως των αστεριών.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, που μας διαβάζει από τα νιάτα του, ζωγράφισε τον εαυτό του στο μπαλκόνι του εξοχικού του στη Μήλο να κρατάει την «Κ». Η Ειρήνη Ηλιοπούλου σ’ ένα πολύ τρυφερό έργο έφτιαξε τον γάτο της τον Κάτη να είναι ξαπλωμένος πάνω στην εφημερίδα.

Ο Χρήστος Μποκόρος παρομοιάζει τις ειδήσεις με πουλιά και σύννεφα που μας επισκέπτονται κάθε μέρα και ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος κάνει την «Κ» σαν μια πόρτα στον κόσμο. Οσο για τους τρεις σκιτσογράφους μας, τον Ανδρέα Πετρουλάκη, τον Δημήτρη Χαντζόπουλο και τον Ηλία Μακρή-Δελλόγλου, εισφέρουν και αυτοί με σκίτσα και ζωγραφικά έργα.

Λόγω της στενότητος χώρου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, θα γίνουν δεκτοί μόνον όσοι αναγνώστες επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 210-48.08.296 για να δηλώσουν συμμετοχή στη δημοπρασία. Οι προσφορές θα είναι γραπτές, ενσφράγιστες και θα κατατίθενται άπαξ σε ειδική γραμματεία, ενώ στο τέλος θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό που προσφέρει η έκδοσή μας στο Ιδρυμα. Για εμάς τους εργαζομένους στην «Κ», η γιορτή με τους καλλιτέχνες θα είναι ο καλύτερος επίλογος σε μια τέτοια λαμπρή χρονιά. Με τα έργα τους ομορφαίνουν τη ζωή μας και την έκδοσή μας, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα: Πέρυσι στις 17/12/18 η «Κ» δέχθηκε βομβιστική επίθεση. Ενα χρόνο αργότερα, αποδεικνύουμε πως είμαστε και θα είμαστε εδώ, όρθιοι, για να απαντάμε με τη δουλειά μας. Και με την ομορφιά..

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ