Ο Σπύρος Σούλης δείχνει 6 tips για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με Σκανδιναβικό στυλ  

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σκανδιναβική διακόσμηση;

Ο λόγος είναι ότι οι Σκανδιναβοί διακοσμούν τους χώρους τους απλά, χρηστικά και όμορφα.

Τα σκανδιναβικά σπίτια χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές, είναι απίστευτα λειτουργικά και ταυτόχρονα πολύ εκλεπτυσμένα. Η εξαιρετική χρήση του φωτισμού, τα διακριτικά χρώματα και η μίνιμαλ επίπλωση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μια καθημερινότητα με ηρεμία και στυλ.

Αν θέλετε, λοιπόν, να διακοσμήσετε τον χώρο σας σε σκανδιναβικό ύφος, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές από το spirossoulis.com:

Πατώματα

Τα χαλιά που καλύπτουν το πάτωμα ποτέ δεν ήταν της μόδας στη Σκανδιναβία. Αντίθετα, όλοι οι χώροι έχουν ένα ελαφρύ ξύλινο πάτωμα, εκτός από το μπάνιο. Απομακρύνετε λοιπόν τις μοκέτες και επενδύστε με ξύλο τα πατώματά σας. Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο σας φαίνεται ακριβό, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε - υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε laminate ή ακόμα και να βάψετε το πάτωμά σας. Σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα ανοιχτό χρώμα που θα δίνει όγκο και φωτεινότητα στον χώρο σας. Επίσης, αν κρυώνετε και θεωρείται πως μια μοκέτα σας είναι απαραίτητη, επιλέξτε ένα χρώμα που είναι κοντά στο χρώμα του πατώματος για να μην υπάρχει μεγάλη αντίθεση.

Χρώματα

Τα έντονα χρώματα δεν είναι στις προτιμήσεις των βόρειων λαών. Οι άσπροι τοίχοι, οι ανοιχτοί γκρι και τα γαλάζια υφάσματα είναι αυτά που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τους χώρους. Λευκά τραπεζομάντηλα και κουρτίνες θα συμβάλουν θετικά στη φωτεινότητα του χώρου. Αν το λευκό δεν σας αρέσει, διαλέξτε μια απόχρωσή του. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου είναι ιδανικές. Επιλέξτε λοιπόν τα τελευταία, και αν θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα παραπάνω, όπως για παράδειγμα στα καλύμματα του καναπέ, κάντε το με μέτρο και φροντίστε να συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου.

Υλικά

Το ξύλο είναι από τα αγαπημένα υλικά των Σκανδιναβών, καθώς τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι χώροι τους να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον και να διατηρούν μακροπρόθεσμα την ποιότητά τους. Άλλα υλικά περιλαμβάνουν το μαλλί, το βαμβάκι, τα κεραμικά και το γυαλί. Επιλέξτε σε γενικές γραμμές υλικά που είναι φυσικά. Μπορείτε, ακόμη, να επενδύσετε μερικούς τοίχους ή ταβάνια με υφάσματα για να δημιουργήσετε ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Μια άλλη καλή ιδέα είναι και η επένδυση κάποιων τοίχων με ταπετσαρία.

Βάλτε ένα τζάκι σε μια γωνιά

Ασφαλώς και οι σκανδιναβικοί χειμώνες είναι πολύ πιο δύσκολοι από τους χειμώνες στην χώρα μας. Αν όμως έχετε τη δυνατότητα, ένα τζάκι μπορεί να στολίσει το καθιστικό σας και να σας ζεσταίνει τις κρύες μέρες και νύχτες. Έχετε αρκετές επιλογές: συμβατικά, ανοιχτά, κρεμαστά ή ελεύθερα. Αν ζείτε σε διαμέρισμα αναζητήστε τζάκι με μικρή δίοδο για τον καπνό ή και ένα τζάκι με ζελέ. Ένα ενεργειακό τζάκι θα βοηθούσε πολύ και στο θέμα της γενικότερης θέρμανσης. Το σχέδιο και ο τύπος εξαρτώνται από την οικονομική σας δυνατότητα και την προσωπική σας αισθητική Επιλέξτε μια απλή και όχι βαριά από αισθητικής άποψης κατασκευή και βάλτε το στη γωνιά του δωματίου.

Συνδέστε έναν εξωτερικό χώρο

Στους Σκανδιναβούς αρέσει η σύνδεση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους. Αν έχετε κάποιο μπαλκόνι μπορείτε να το διαμορφώσετε κατάλληλα και να το χρησιμοποιήσετε για BBQ με φίλους ή όπως αλλιώς σας αρέσει. Φυσικά, ακόμα και αν είναι σε απόλυτα σκανδιναβικό στιλ, το μπαλκόνι σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να απολαμβάνετε τον όμορφο καιρό και τον ήλιο της Ελλάδας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ