Να πώς μπορείς να περάσεις κατανυκτικά Χριστούγεννα ακόμα κι αν δεν πιστεύεις

Οι μέρες των Χριστουγέννων μπορεί να σταθούν αφορμή για εσωτερική αναζήτηση και πνευματικότητα, ασχέτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός.

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις, μπορείς να περάσεις κατανυκτικά τα Χριστούγεννα και να χρησιμοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη προς όφελός σου.

Ένα κοσμικό μανιφέστο για τα Χριστούγεννα.

Μπορείς να δεις πέρα από τα τυλιγμένα δώρα και τις βιτρίνες των καταστημάτων και να νιώσεις ότι είναι πράγματι μια ξεχωριστή και πνευματική εποχή του χρόνου, ακόμη και χωρίς θρησκευτική βάση.

Φωτάκια και λαμπερά χρώματα.

Ο χειμώνας είναι κατά βάση η πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου. Περιμένοντας, λοιπόν τις μεγαλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες, γεμίζουμε το σπίτι μας με λαμπιόνια και άλλα φωτεινά χρώματα που θα φτιάξουν τη διάθεσή μας και θα μας δώσουν ελπίδες για το φυσικό φως που περιμένουμε.

Έλατο και φυτά.

Η παγανιστική γιορτή του Yule προσφέρει μια ικανοποιητική εξήγηση για το λόγο που μεταφέρουμε κωνοφόρα στα σπίτια μας κάθε Δεκέμβριο. Στους αρχαίους Δρυίδες, το πράσινο συμβόλιζε τη διαρκή ζωή-ελπίδα για ανανέωση, ακόμη και στα βάθη του κρύου χειμώνα. Παρόλο που τα πράγματα μπορούν να γίνουν δύσκολα στη ζωή, είμαστε ακόμα ζωντανοί, και υπάρχει ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr

Στολίδια για τα δέντρα.

Το δέντρο μας, είναι σαν κιβώτιο μνήμης. Σχεδόν κάθε στολίδι που κρεμάμε έχει μια αγκυροβολημένη νοσταλγία που συνδέεται με αυτό, μεταφέροντάς μας πίσω σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή χρόνο, εμπνέοντας αφήγηση και αναβίωση ευτυχισμένων στιγμών. Τα πολύτιμα στολίδια μας – σκονισμένα, κακοσχηματισμένα και χτυπημένα όπως είναι – μάς υπενθυμίζουν το παρελθόν μας.

Οικογενειακές παραδόσεις.

Όπως τα στολίδια του δέντρου, έτσι και οι οικογενειακές παραδόσεις είναι συνθήματα για τη μνήμη μας και μας δίνουν παρηγοριά γιατί γνωρίζουμε τι να περιμένουμε και ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε αυτά κάθε χρόνο.  Η οικογενειακή  ιστορία αναβιώνει και μεταβιβάζεται προς τις μελλοντικές γενιές, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο οικογενειακές κληρονομιές και  υπέρβαση της θνησιμότητας.

Άγιος Βασίλης και δώρα.

Αντί να χρησιμοποιήσεις τον Άγιο Βασίλη ως απειλή ή δέλεαρ  για να ενθαρρύνεις την καλή συμπεριφορά στο σπίτι, δες τον ως την προσωποποίηση της προσφοράς και ως  μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να φέρουμε τη χαρά στους άλλους δίνοντας δώρα, εκτίμηση, χρόνο και αγάπη.  Επιπλέον, η ενθάρρυνση της πίστης των παιδιών στον Άγιο Βασίλη, τους επιτρέπει να δοκιμάσουν την ιδέα της μαγείας. Ίσως διευρύνει τα μυαλά των παιδιών και τα  ενθαρρύνει να συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους – κάτι ανεξήγητο και εμπνευσμένο από δέος.

Comfort food και ζεστασιά.

Τέτοιες παραδόσεις είναι σύμβολα και εορτασμοί αφθονίας. Πολύ συχνά αυτή τη στιγμή του χρόνου, ο καιρός έξω είναι πράγματι “τρομακτικός”, οπότε όταν μπορούμε να απολαύσουμε ανέσεις όπως ζεστές κουβέρτες, ζεστά κεριά, χνουδωτές παντόφλες και ζεστή σοκολάτα, θυμόμαστε πόση αφθονία πραγματικά έχουμε στη ζωή μας και αυτό εμπνέει την ευγνωμοσύνη μας. Το οικογενειακό γεύμα τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της κορυφής αυτής της ευγνωμοσύνης. Είναι ακόμα καλύτερο αν μπορούμε να μοιραστούμε την αφθονία μας με άλλους καλώντας τους να συμμετάσχουν στη γιορτή ή προσφέροντας γλυκά σε γείτονες, συναδέλφους, δασκάλους κτλ.

Φιλανθρωπία και δοτικότητα.

Γιορτάζοντας αυτά που έχουμε, αναγνωρίζουμε τι μπορεί να λείπει σε άλλους ανθρώπους. Προφανώς, πρέπει να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας όλο το χρόνο και όχι μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα, αλλά σίγουρα οι διακοπές και το γενικό πνεύμα καλής θέλησης στον αέρα είναι ισχυρές υπενθυμίσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ