Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο Άκης Πετρετζίκης έχει μια εντυπωσιακή πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τέλειο το αλμυρό cheesecake με chutney

Θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας

Συστατικά
Για τη βάση

250 γρ. biscotti με φιστίκι Αιγίνης και γλυκάνισο «Τα μπισκότα του Άκη»
100 γρ. βούτυρο

Για το chutney μήλου

100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. μηλόξιδο
200 γρ. μήλα κόκκινα, κομμένα σε κυβάκια
200 γρ. μήλα πράσινα, κομμένα σε κυβάκια
1 κ.γ. κάρυ
1 πρέζα αλάτι
 

Για την κρέμα

10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
900 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
150 γρ. chutney μήλου
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα

300 γρ. chutney μήλου
100 γρ. καπνιστό τυρί
100 γρ. blue cheese
300 γρ. φρούτα της αρεσκείας μας
50 γρ. ξηροί καρποί
2 κλ. θυμάρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη βάση

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Το αφήνουμε 20 δευτερόλεπτα στα 800 Watt για να λιώσει.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας και απλώνουμε το μείγμα για να καλύψει όλη τη βάση της φόρμας. Μεταφέρουμε τη βάση στο ψυγείο για να σφίξει.
 

Για το chutney

Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τα μήλα, το κάρυ και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το μήλο, όχι όμως να διαλυθεί, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα κάθε 8-10 λεπτά. Θέλουμε να φαίνονται τα κομμάτια του μήλου.
Καταλαβαίνουμε ότι το chutney είναι έτοιμο όταν πήξει και η σύσταση του μοιάζει με αυτή της μαρμελάδας.

Για την κρέμα

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε, το τυρί κρέμα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το θυμάρι, το chutney, το αλάτι, το πιπέρι, και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα ποτήρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 50 δευτερόλεπτα στα 800 watt.
Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και τη ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Τα ρίχνουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε τη βάση για το cheesecake από το ψυγείο, προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε για να πάει παντού. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το cheesecake στο ψυγείο και το αφήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.

Για το σερβίρισμα

Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο και απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο chutney μήλου.
Διακοσμούμε με τα τυριά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το θυμάρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ