Κοινωνικό μέρισμα: Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις

Σε λειτουργία έως σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, θα παραμείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος.

Το μέρισμα εκτιμάται πως θα το λάβουν περισσότερες από 300.000 οικογένειες με το τελικό προς διανομή ποσό να αναμένεται να ξεπεράσει τα 215 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι νοικοκυριά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμεΑ τα οποία μπορούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για την υποβολή της αίτησης:

-Η αίτηση υποβάλλεται στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Η αίτηση για τα νοικοκυριά με ΑμεΑ τα οποία διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, θα πρέπει να υποβληθεί με τους κωδικούς του γονέα.

-Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Αμέσως μετά την είσοδο στο σύστημα και χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση άλλου στοιχείου, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αμέσως αν είναι ή όχι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Συγκεκριμένα στην οθόνη θα εμφανίζονται δύο πλαίσια. Στο πρώτο πλαίσιο αναγράφονται τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και ακριβώς από κάτω ένα πλαίσιο όπου αναγράφεται ο αριθμός της αίτησης και εάν αυτή εγκρίνεται ή όχι.

- IBAN: Το επόμενο βήμα για τους δικαιούχους του μερίσματος είναι η δήλωση του αριθμού λογαριασμού IBAN, ο οποίος θα πρέπει να είναι έγκυρος και ενεργός και ο αιτών να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.

Εάν ο αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την τράπεζα και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

- ΑΦΜ – ΑΜΚΑ: Εάν προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης.

-Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ακόμη και σήμερα, όταν απορρίπτεται η αίτηση κάποιου, δεν του γνωστοποιείται ο ακριβής λόγος της απόρριψης.

Να σημειωθεί πως έως τις 15 Ιανουαρίου θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ένστασης από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης. Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ