Έκτακτο: Το τούρκικο κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Η απόφαση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων «πήρε το πράσινο φως», αφού 325 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 184 κατά

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Η απόφαση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων «πήρε το πράσινο φως», αφού 325 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 184 κατά.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία, με τις ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ εναντίον ψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Partisi) της Μεράλ Ακσενέρ.

Η εντολή έφτασε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με το περίγραμμα της εντολής, όπως το περιγράφει η Hurriyet, η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τουρκία πρέπει να «δώσει προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» στη Λιβύη προκειμένου να μην χαθεί «κι άλλο μουσουλμανικό αίμα».

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν και η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ