Παραμονή Θεοφανίων ο "Ηφαιστίων" "σαρώνει" τη χώρα - Χιόνια, βροχές & κρύο - Τα προβλήματα & οι έκτακτες ρυθμίσεις (φώτο- βίντεο)

Η Ελλάδα στην "κατάψυξη" - Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Από το πρωί οι ψυχρές αέριες μάζες προκαλούν τη νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», και επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η θερμοκρασία παρουσιάζει πτώση από το απόγευμα, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Μαγνησίας. Επίσης, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω της κακοκαιρίας. 

Ενώ με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποίησε προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Επιπλέον, απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών μετά τις έξι το απόγευμα ισχυεί και στην Εγνατία οδό, ενώ τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Σε αβαθή στη βραχονησίδα Δασκαλονήσι έξω από το λιμάνι της Σκιάθου, προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων.


Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου, ενώ αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι στην περιοχή που αγγίζουν τα έξι με επτά μποφόρ.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά Αχαΐας, Αρκαδίας και Μαγνησίας

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Πτέρης).

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική οδό Περιστέρας - χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το - 15ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).

Φώτο: The Best

*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

*Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.

*Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Φώτο: Magnesia news

Επιπλέον, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στα Καλάβρυτα

Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.

Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Επίσης, όπως είπε ο Νίκος Γυφτάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ένα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων.

Πέπλο χιονιού στον Χορτιάτη με την έλευση του "Ηφαιστίωνα"

Μ΄ένα λευκό... πέπλο “ ντύθηκε” από νωρίς το πρωί το όρος Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενο το κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στο καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και λειτουργεί κανονικά για όσους θέλουν να χαρούν το λευκό τοπίο.

“ Είναι το πρώτο χιόνι του 2020” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Γεωργουλή, εκ των διαχειριστών του  καταφυγίου, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει ανοικτό και τα Θεοφάνεια. Η προσέγγιση στο καταφύγιο γίνεται είτε οδικώς είτε μέσω ορειβατικού μονοπατιού με πορεία μιάμιση ώρας.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης
έχει πέσει αισθητά από το πρωί ενώ σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-προς το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας», Καστοριάς - Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χιλιόμετρο (μέσω Βιτσίου) και Φλώρινας-Καστοριάς, (μέσω Βιτσίου), από 20ο μέχρι 30ο χιλιόμετρο. 

Οροπέδιο του Βρομόνερου -Φώτο Μετεωκρήτες - Ψιμουλάκης ΓΙώργος 

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες, βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στην Αττική βροχές αναμένονταν από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Οροπέδιο του Βρομόνερου -Φώτο Μετεωκρήτες - Ψιμουλάκης ΓΙώργος 

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Οροπέδιο του Βρομόνερου -Φώτο Μετεωκρήτες - Ψιμουλάκης ΓΙώργος

Την Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ