Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει βήμα - βήμα πως να φτιάξουμε υπέροχη τάρτα με πορτοκάλια

Άρωμα πορτοκαλιού θα πλημμυρίσει όλο το σπίτι και σίγουρα θα ξεσηκώσει τους πάντες.

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο έτοιμη ζύμη σφολιάτα (ή 1 φύλλο ζύμης μπριζέ για γλυκιά τάρτα)
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (όχι καυτό)
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml χυμός πορτοκαλιού
4 – 5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού (το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής- εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι)
250 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκουμε συσκευασμένη, στα σούπερ μάρκετ και σε ζαχαροπλαστεία)
5 μεγάλα και γλυκά πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και χωρισμένα στις φέτες τους, τις οποίες καθαρίζουμε καλά από τις λευκές ίνες και τις μεμβράνες
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Ντύνουμε με λαδόκολλα το εσωτερικό μιας φόρμας για τάρτες (ή ένα ρηχό ταψάκι) με διάμετρο περίπου 28 εκ., καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Τραβάμε απαλά το φύλλο σφολιάτας με τα δάχτυλά μας (ή το απλώνουμε με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια) μέχρι να αποκτήσει όσο πιο στρογγυλό σχήμα γίνεται και πάχος περίπου ½ εκ. Το απλώνουμε μέσα στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και το εφαρμόζουμε καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση ζύμη εξέχει.

ΒΗΜΑ 2 Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει πυκνόρρευστο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα και στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το εσάνς (ή το λικέρ) και την αμυγδαλόσκονη, πάντα χτυπώντας, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Τέλος, ρίχνουμε τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.

ΒΗΜΑ 3 Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη. Στην επιφάνεια της κρέμας τοποθετούμε κυκλικά και με ωραίο τρόπο τις φέτες των πορτοκαλιών. Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και να γίνει χλιαρή, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ