Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει το τέλειο πρωινό: Φτιάξτε αλμυρές μπάρες βρόμης για όλη την οικογένεια

Αυτές οι μπάρες βρόμης που θα σας γεμίσουν ενέργεια!

Συστατικά

250 γρ. βρόμη, χωρίς γλουτένη
60 γρ. λιναρόσπορο
20 γρ. κολοκυθόσπορο
20 γρ. παπαρουνόσπορο
50 γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, χωρίς γλουτένη
1 κ.σ. κουρκουμά, σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μυρωδικά, ξηρά (θυμάρι, ρίγανη κλπ.)
10 γρ. φύκια, κομμένα σε μικρά κομματάκια 0,5 εκ.
20 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά και κομμένες σε μικρά κυβάκια
170 γρ. σιρόπι αγαύης
200 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη, τους σπόρους, τα κάσιους, τη σόγια και τον κουρκουμά. 
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά ενδιάμεσα, αν χρειαστεί. 
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, επιστρέφουμε το μείγμα στο μπολ, και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και το σιρόπι αγαύης, και ανακατεύουμε καλά. 
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το σιρόπι αγαύης σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το μείγμα. 
Σβήνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη βρόμη. 
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια, αν θέλουμε, με τα χέρια μας. Όταν το πιέζουμε μέσα στα δάχτυλά μας πρέπει να γίνεται μια μάζα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20x30 εκ., το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. 
To πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και μετά με την πίσω μεριά ενός ποτηριού για να γίνει συμπαγές. 
Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να κρυώσει το μείγμα και να σφίξει καλά. 
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε το μείγμα σε μπάρες, και τις απολαμβάνουμε σκέτες ή τις συνοδεύουμε με γιαούρτι. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ