20ο High Level Meeting του Nizami Ganjavi International Center: Ηχηρό & διεθνές μήνυμα για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή (φώτο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσωπικότητες διεθνούς κύρους στο τριήμερο High Level Meeting που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Ένα δυνατό διεθνές μήνυμα για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου στέλνουν σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του τριήμερου 20ου High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2020, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και ιδρυτικό μέλος του Nizami Ganjavi International Center μαζί με τους Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρο της Λετονίας, και Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδέχονται αρχηγούς κρατών, κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους του πολιτικού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναλυθούν σε βάθος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

Τα μέλη του NIZAMI GANJAVI INTERNATIONAL CENTER με Λίνα Μενδώνη, Προκόπιο Παυλόπουλο, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Παντερμαλή

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 (πρωί)

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020,  με ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. 

Σε ένδειξη αναγνώρισης των σημαντικών πρωτοβουλιών του για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή και τη συμβολή του στα θέματα κλιματικής αλλαγής απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο του Nizami Ganjavi International Center από την  Co Chair του Οργανισμού κυρία Vaira Vike Freiberga.

Vaira Vike Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Dr. Ismail Seragelgin

Ο κύριος Παυλόπουλος παρέλαβε το Βραβείο ευχαριστώντας για τη μεγάλη τιμή και τόνισε στην ομιλία του:  «Τα συμπεράσματά της πρωτοβουλίας σας θ’ αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για τον καθορισμό της όλης Πολιτισμικής Πολιτικής της Ελλάδας, υπό όρους αποτελεσματικότητας, συνέπειας και συνέχειας.

Dr. Vaira Vike Freiberga, Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την απονομή

Άλλωστε εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε το ιδιαίτερο βάρος που μας αναλογεί για την υπεράσπιση και διάσωση της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσογείου, σύμφωνα με την φύση και την αποστολή του Ελληνικού Πολιτισμού, από τις καταβολές του ως τις μέρες μας αλλά και με γνώμονα τον ορίζοντα της μελλοντικής του προοπτικής.

Mrs. Paola Leoncini Bartoli, Λίνα Μενδώνη, Προκόπιος Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Τονίζω δε, με έμφαση, ότι η ως άνω αποστολή αναλογεί σ’ εμάς, τους Έλληνες, ως Λαού και ως Έθνους του οποίου ο Πολιτισμός είναι προορισμένος να διαλέγεται με τους άλλους Πολιτισμούς. Και ένας τέτοιος διάλογος σημαίνει, αυτονοήτως, και την υπεράσπιση της σημασίας και των άλλων Πολιτισμών, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των Λαών στον σύγχρονο ταραγμένο Κόσμο μας».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Προκόπιος Παυλόπουλος, καθ. Δημήτρης Παντερμαλής

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αλεξία Βαρδινογιάννη 

Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη στην εισαγωγική της ομιλία είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής περιοχής της Μεσογείου, με την τεράστια παγκόσμια αξία, βρίσκεται υπό τον άμεσο κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά από τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Προκόπης Παυλόπουλος

Mrs. Natalie De Gaulle,  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου έχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη νερού, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη δραστική αλλαγή των περιβαλλοντικών παραγόντων που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος.  Για αυτό το λόγο, η διαρκής αφοσίωση και δέσμευση των Προέδρων της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ιταλίας,  για τη βιωσιμότητα, την κλιματική δράση και την προστασία της κοινής ιστορίας μας, είναι πολύ σημαντικές και μέσα από αυτές γεφυρώσαμε το πρόσφατο High Level Meeting που με τόση επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Ρώμη, το φετινό High Level Meeting την Αθήνα και το Φόρουμ του Μπακού που ακολουθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να στείλουμε ένα μακροχρόνιο μήνυμα για το πόσο σημαντικές είναι οι κρίσεις με τις οποίες ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος».

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mrs. Paola Leoncini Bartoli

 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος

Ομαδική φωτογραφία των μελών του Nizami Ganjavi

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη,  η Διευθύντρια για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη του Τομέα Πολιτισμού της UNESCO κυρία Paola Leoncini-Bartoli, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κύριος Anar Huseynov, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Νathalie de Gaulle, Ιδρύτρια Societer και NB-INOV.  

  Χρήστος Ζερεφός, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Λουκάς Παπαδήμος 

Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο πάνελ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων. To πρώτο πάνελ είχε θέμα: «Τι πρέπει να γίνει για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;». Συντονιστής ήταν ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Co Chair του NGIC και ομιλητές ο Πρέσβης Antonio Zanardi, πρώην Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Rexhep Meidani, ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, o Abdulaziz Altwaijri, πρώην Γενικός Διευθυντής της ISESCO και ο Benedetto Zacchiroli.

 Χρήστος Ζερεφός, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Vaira Vike Freiberga, Ismail Serageldin 

Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να δράσουμε».  Συντονιστής ήταν ο Zlatko Lagumdzija, πρώην Πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η Eka Tkeshelashvili, αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Γεωργίας, ο Mats Karlsson, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Rosen Plevneliev, πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, o David Pan, Πρύτανης Schwarzman College, Tsinghua University, o Mirko Cvetkovic, πρώην Πρωθυπουργός της Σερβίας και ο Shaukat Aziz, πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν.

 Τα πάνελ  της πρώτης ημέρας εργασιών του 20ου High Level Meeting

Αποψη της αίθουσας 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 (απόγευμα)

 Χρήστος Ζερεφός

Το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο».

 Vaira Vike Freiberga

Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, η Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας, και ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 Ismail Serageldin

Τις ομιλίες στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Ακαδημαικός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, o Δρ. Ismail Serageldin, Co Chair του NGIC πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Nathalie de Gaulle, δισέγγονη του Charles de Gaulle και Ιδρύτρια Societer και NB-INOV και ο Καθηγητής Ekmeleddin Ihsanoghlu, 9ος Γενικός Γραμματέας του Organisation of Islamic Cooperation.

Τάκης Θεοδωρικάκος 

 

Το 20ο High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center συνεχίζεται με συζητήσεις και κλειστά πάνελ.  Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή», το απόγευμα της 22ας Ιανουαρίου 2020.  Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ