Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Υγρό & ζουμερό κέικ λεμονιού με κουκουνάρια

Έχει ζουμερή υφή αυτό το κέικ, που τη διακόπτει ευχάριστα η τραγανή υφή των κουκουναριών.

ΥΛΙΚΑ

3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
160 γρ. ζάχαρη
140 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ, σε ένα σκέτο αντικολλητικό ταψάκι, για 3 – 4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200º C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό βαθύ ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά και εναλλάξ το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας διαρκώς σε χαμηλή ταχύτητα. Αφήνω στην άκρη 1 κουτ. σούπας ξύσμα για τη διακόσμηση και ρίχνω το υπόλοιπο στο μείγμα, μαζί με το χυμό. Ανακατεύω απαλά. Τέλος, ρίχνω τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και ανακατεύω απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

ΒΗΜΑ 3 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και ψήνω για 10 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4 Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει τελείως επάνω σε μια καθαρή σχάρα. Το πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού που άφησα κατά μέρος και σερβίρω.

 

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ