10 δισ. δολάρια έτοιμη να δώσει η Bayer - Σε 85.000 ανθρώπους για τις καρκινογόνους παρενέργειες του Roundup

 οι δικηγόροι της Bayer δήλωσαν ότι η εταιρεία έχει προετοιμαστεί να πληρώσει 8 δισ. δολάρια για την αποζημίωση των πελατών που έχουν ήδη ασκήσει αγωγές, ενώ έχει δρομολογήσει ακόμα 2 δισ. δολάρια για αγωγές που θα προκύψουν στο μέλλον.

Σε μια προσπάθεια να διευθετήσουν δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς προκαλεί καρκίνο, οι δικηγόροι της  Bayer είναι έτοιμοι να επιλύσουν εξωδικαστικά αμέτρητες υποθέσεις, καταβάλοντας αποζημιώσεις που αναμένεται να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της Bayer δήλωσαν ότι η εταιρεία έχει προετοιμαστεί να πληρώσει 8 δισ. δολάρια για την αποζημίωση των πελατών που έχουν ήδη ασκήσει αγωγές, ενώ έχει δρομολογήσει ακόμα 2 δισ. δολάρια για αγωγές που θα προκύψουν στο μέλλον.

 Το Roundup έχει κατηγορηθεί για πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος Hodgkin, το οποίο μπορεί να πάρει χρόνια για να διαγνωσθεί.

Η Bayer αρνήθηκε να σχολιάσει τους αριθμούς  των αποζημιώσεων ή τους όρους των διαπραγματεύσεων.

Οι μετοχές της Bayer σημείωσαν άνοδο 3,9% την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά οι μετοχές της Bayer υποχώρησαν κατά  23%, από τότε που  η εταιρεία  προχώρησε στην εξαγορά, του ομίλου αγροχημικών Monsanto, η οποία παρήγαγε το ζιζανιοκτόνο Roundup, για 63 δισεκατομμύρια δολάρια

Η ανακοίνωση ότι η Bayer είναι έτοιμη να πληρώσει αποζημίωση 10 δισ. δολαρίων,  αναμένεται να  οδηγήσει την εταιρεία σε ακόμα καλύτερη πορεία στο χρηματιστήριο εάν πράγματι προχωρήσει στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Στην περίπτωση που ο συμβιβασμός κοστίσει  10 δισ. δολάρια, οι μετοχές της Bayer ενδέχεται να ενισχυθούν γρήγορα στα 90 ευρώ, από το τρέχον επίπεδο των περίπου 76 ευρώ, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Μάρκους Μάγιερ της Baader Bank. Ο αριθμός των αγωγών σχετικά με το Roundup αυξήθηκε δραματικά μετά την τρίτη δικαστική απόφαση, που αποζημίωνε τους ενάγοντες με σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια.

Βεβαίως, ο αριθμός των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι τελικός και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, δήλωσαν οι άνθρωποι κοντά στις διαπραγματεύσεις , από τους οποίους ζητήθηκε να μην δίνουν λεπτομέρειες  επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλούν δημόσια για τις συζητήσεις που γίνονται γι΄αυτό.

 Ο επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης, Κεν Φάινμπεργκ, δήλωσε  ότι θα διαχειριστεί  85.000 αγωγές σχετικά με τις καρκινογόνους παρενέργειες του ζιζανιοκτόνου Roundup τις οποίες θα επιχειρήσει να επιλύσει εξωδικαστικώς η Bayer μέσα στον επόμενο μήνα και ότι ότι το ύψος της συνολικής αποζημίωσης δεν είναι ακόμη σίγουρο, αναφέρει το Fortune. που επικαλείται σαν πηγή το Bloomberg.

Ωστόσο ο Chris Loder, εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αμερική, λέει πως ο αριθμός αυτός είναι απλώς μια εκτίμηση του Feinberg και ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν αναφερθεί παραμένει «σημαντικά χαμηλότερος των 50.000».  

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο τούς προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Αντιθέτως, η Bayer έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο. 

Πολλές από τις δίκες που είχαν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα εναντίον της Bayer ακυρώθηκαν, ώστε να επιλυθούν εξωδικαστικώς, ενώ άλλες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ