Βαγγέλης Γιακουμής: «Vive la France» - Η επιστροφή του Μητσοτάκη στη συμμαχία με τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταβαίνει στη Γαλλία στις 29 του μήνα , για δεύτερη φορά μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, δείχνει πολύ καθαρά την πολιτική του προτίμηση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και παίρνει διακριτικά αποστάσεις από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ,

«Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία» επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει πλέον να κάνει πράξη το παλιό σύνθημα του ’74, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών και να κτίσει πάνω στις διαφορές ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο τη νέα του ευρωπαϊκή συμμαχία. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταβαίνει στη Γαλλία στις 29 του μήνα , για δεύτερη φορά μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, δείχνει πολύ καθαρά την πολιτική του προτίμηση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και παίρνει διακριτικά αποστάσεις από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε το στίγμα της την προηγούμενη χρονική περίοδο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από σφοδρός επικριτής της εξελίχθηκε στη συνέχεια ένθερμος υποστηρικτής της. 

Άλλωστε, η περίοδος αυτή κατά τον πρωθυπουργό έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έτσι με παίρνοντας αποστάσεις του από το Βερολίνο θέλει να εμφανιστεί πιο κοντά στη Γαλλία, που με αφορμή την κρίση με την Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πολύ περισσότερο από τη Γερμανία. 

Για αυτό και προφανώς η γερμανική κυβέρνηση, επειδή έχει αντιληφθεί το άνοιγμα του Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσε μετά από μεγάλο δισταγμό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό με την απόφαση της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τον παράνομο χαρακτήρα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Την ίδια ώρα όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεχόταν τα καθρεφτάκια ως δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στη Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλοντας να αναδειχθεί ο ίδιος σε γεωπολιτικό παίκτη και να αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης, μετά την πολιτική κατάρρευση όπως εκτιμά της κ. Μέρκελ , τείνει απλόχερα το χέρι του στην Ελλάδα, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό, σεβόμενος τις θέσεις της χώρας μας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας, αναφέρει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γιακουμής στο άρθρο του για το Cnn Greece.

Μάλιστα, ο κ. Μακρόν στέλνει αύριο Τρίτη, Νότια της Κρήτης, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ», το οποίο θα συνοδεύεται από τη φρεγάτα « Σπέτσαι» και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με άλλα πλοία συμμαχικών δυνάμεων για συνεκπαίδευση στην περιοχή.

Στην ουσία πρόκειται για την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή ως ομπρέλα ναυτικής προστασίας κόντρα στις αμφισβητήσεις της Άγκυρας, που επιζητεί ένα διαφορετικό status quo σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο. 

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ήδη το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», κάτι που αποδεικνύει περαιτέρω τις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο εκτός, από το διπλωματικό. 

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη από τα πρώτα «σύννεφα» στο Μεταναστευτικό υποστήριξε την προσπάθεια του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να ενταχθεί στο Κείμενο Συμπερασμάτων η καταδίκη της τουρκικής αδιαλλαξίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας αποκτούν πιο στενούς δεσμούς, με στρατηγικό προσανατολισμό της μεταξύ τους συμμαχίας. Ιδίως μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, στο παγωμένο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός αφού τον ενημέρωσε για τις αλλαγές και την πρόοδο της πορείας της Οικονομίας, τον ευχαρίστησε για την ευρεία στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ιδίως στη διαφαινόμενη μετά-Μέρκελ εποχή, οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση σε αποφάσεις. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης μετά το Παρίσι προγραμματίζει και επίσκεψη στην Καγκελαρία στο Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έσπευσαν από τους πρώτους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τον Τούρκο πρόεδρο για τον φονικό σεισμό και την προθυμία να παράσχει η Ελλάδα βοήθεια.

Η εκτίμηση πάντως είναι πως «ο στόχος του Ερντογάν ό,τι κι εάν δεν αλλάζει».

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της Γαλλίας είναι το γεγονός ότι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» σημειώνει :

«Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα τον επισκεφθεί, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα της περιοχής.

Αντίστοιχα υποστηρικτικός έχει υπάρξει και ο ομόλογός μου της Γαλλίας, ο κ. Λεντριάν, με τον οποίο έχω επανειλημμένως συζητήσει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και σε αυτό το ζήτημα η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όχι από κάποια ιδεοληψία, αλλά επειδή και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι η χώρα μας υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι, κατ’ επέκταση, προς το συμφέρον της».

Μετά το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, εντείνοντας τον διπλωματικό μαραθώνιο μετά το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ