Πλύσεις με θαλασσινό αλάτι για τον καθαρισμό του εντέρου - Απομάκρυνση των τοξινών και βελτίωση της πέψης  

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά οι πλύσεις με θαλασσινό αλάτι είναι ένας απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αποτοξίνωσης και καθαρισμού του εντερικού σωλήνα.

Είναι μια διαδικασία που γίνεται εύκολα στο σπίτι μας και προσφέρει πολλά οφέλη. Η κατανάλωση ενός ευεργετικού διαλύματος πραγματικού θαλασσινού αλατιού και νερού (ίσως και λίγες σταγόνες λεμονιού), βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και τη βελτίωση της πέψης.

Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά δεν είναι! Αυτή η μέθοδος καθαρισμού του παχέος εντέρου και του στομάχου χρησιμοποιείται πολλά χρόνια και φαίνεται να είναι πολύ ασφαλέστερη από πολλά φάρμακα καθαρισμού του παχέος εντέρου, καθαρτικά ροφήματα, ή διουρητικά. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εκτέλεση μιας πλύσης με θαλασσινό αλάτι.

Τι είναι οι πλύσεις με θαλασσινό αλάτι;

Οι πλύσεις με θαλασσινό αλάτι είναι μια μέθοδος που αναφέρεται και ως “καθαρισμός με θαλασσινό αλάτι” και βοηθά στον καθαρισμό του παχέου εντέρου και του πεπτικού, ενεργοποιώντας την κινητικότητα του εντέρου, σύμφωνα με το naturalsoul.gr.

Το ίδιο το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές βιοχημικές διεργασίες, λειτουργία επινεφριδίων / θυρεοειδούς αδένα, σταθερότητα κυτταρικού τοιχώματος, μυϊκές συστολές, απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, διέγερση νεύρων, pH και ρύθμιση της ισορροπίας του νερού.

Η πλύση με θαλασσινό αλάτι έχει γίνει δημοφιλής την τελευταία δεκαετία ως “τεχνική” που διευκολύνει την πέψη, συνιστώντας το πρώτο βασικό στάδιο του προγράμματος “Βασικός Καθαρισμός” και βασίζεται στην άποψη ότι η κατανάλωση ενός διαλύματος αλατιού ενεργοποιεί τον μηχανισμό του σώματος για φυσική αποτοξίνωση και απομάκρυνση των αποβλήτων ουσιών χαρίζοντας ευεξία στον οργανισμό.

Είναι γεγονός ότι λόγω της κακής διατροφής οι τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και τα απόβλητα συσσωρεύονται στο κόλον με την πάροδο του χρόνου λόγω ανεπαρκούς ή μειωμένης κινητικότητας του εντέρου.

Αυτό οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα και μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση φλεγμονής, μειωμένη ενέργεια και πιθανώς ανάπτυξη ασθενειών. Ακόμη και η δυσκοιλιότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με αυτόν τον ασφαλή τρόπο, χωρίς να λαμβάνουμε καθαρτικά ή άλλα φάρμακα

Τι μου προσφέρει μια πλύση με θαλασσινό αλάτι;

Είναι μια μέθοδος αποτοξίνωσης που έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια αν και δεν είναι νέα, ενώ υποτίθεται ότι διάφοροι διάσημοι στρέφονται στη μέθοδο του «βασικού καθαρισμού» (γνωστό και ως «δίαιτα της λεμονάδας») για να χάσουν γρήγορα βάρος για τους επερχόμενους ρόλους.

Ο «βασικός καθαρισμός» γίνεται με τη λήψη ενός υγρού, εξαιρετικά χαμηλού σε θερμίδες, χωρίς φυτικές ίνες – απαραίτητες για υγιή πέψη. Όταν καταναλώνουμε μόνο υγρά για ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς τη λήψη τροφών με ίνες – λαχανικά, φρούτα, καρύδια, σπόρους ή φασόλια- είναι πιθανό να βλάψουμε την υγεία του εντέρου.

Κατά τη διάρκεια του «βασικού καθαρισμού», ο ενδιαφερόμενος καταναλώνει ένα αποτοξινωτικό ρόφημα καθημερινά – ένα μίγμα νερού, φρέσκου ​​χυμού λεμονιού, σιρόπι σφενδάμου και πιπεριού καγιέν.

Ως αποτέλεσμα προκαλείται δυσκοιλιότητα, μειωμένη ενέργεια και πρήξιμο στο στομάχι (και επιπλοκές από την κατανάλωση πολύ λίγων θρεπτικών ουσιών / θερμίδων). Οι ίνες ενεργοποιούν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και καταπολεμούν δυσκοιλιότητα και φουσκώματα. Στο σημείο αυτό, καθώς έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από την επιθυμητή αποτοξίνωση, έρχεται η πλύση με θαλασσινό αλάτι για να «αναγκάσει» το πεπτικό σύστημα να απελευθερώσει απόβλητα και τοξίνες.

Παράλληλα, το αλάτι ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών, αν και η κοινή γνώμη νομίζει ότι συμβαίνει το αντίθετο. Το πραγματικό θαλασσινό αλάτι (όχι το επεξεργασμένο είδος που απομακρύνει τα μέταλλα) μας βοηθά στην απώλεια του επιπλέον βάρους υγρών με σωστή εξισορρόπηση των επιπέδων ηλεκτρολύτη/μετάλλων, απελευθερώνοντας το πλεόνασμα νερού.

Θαλασσινό αλάτι! Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει!

Το νάτριο και το αλάτι έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ωστόσο, το γνήσιο θαλασσινό αλάτι είναι πλούσιο σε δεκάδες μέταλλα και αποτελεί σίγουρα μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιτραπέζιου αλατιού, το οποίο είναι ιωδιούχο, και του γνήσιου θαλασσινού αλατιού.

Τα άλατα που μεταποιούνται σε τροφές με νάτριο, τα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα ταχείας παρασκευής, μαζί με το νάτριο πλημμυρίζουν με αλάτι τη διατροφή μας και προκαλούν τους περισσότερους κινδύνους για την υγεία (π.χ. υπέρταση).

Είναι απαραίτητο η διατροφή μας να περιέχει γνήσιο αλάτι που θα καταναλώνουμε χωρίς κινδύνους. Φυσικά, εάν πιούμε απλώς αλμυρό νερό, επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και θα αφυδατωθούμε. Ωστόσο, το γνήσιο θαλασσινό αλάτι που χρησιμοποιείται με μέτρο είναι μια υγιεινή διατροφή, χωρίς παρενέργειες.

Το αλάτι έχει πολλές χρήσεις και οφέλη, ανακούφιση πονόλαιμου, καθαρισμό πληγών, μείωση πόνου σε μύες με φλεγμονές (γι ‘αυτό χρησιμοποιείται και στη λουτροθεραπεία) και στην παροχή ιχνοστοιχείων (ενώ βελτιώνει τη γεύση του φαγητού). Επίσης, επηρεάζει τις λειτουργίες των μυών και των νεύρων, οπότε βοηθά στην ώθηση των αποβλήτων στο παχύ έντερο.

Αυτό αναγκάζει την απομάκρυνση των τοξινών και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Το πραγματικό θαλασσινό αλάτι έχει πολύ νάτριο, αλλά περιέχει επίσης ισορροπημένα επίπεδα άλλων μετάλλων, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και άλλα 60 ιχνοστοιχεία. Το άλας ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για τις κατάλληλες πεπτικές διεργασίες και βοηθά το στομάχι να παράγει υδροχλωρικό οξύ.

Το αλάτι βοηθά επίσης στην ισορροπία των ορμονών, διευκολύνει τις μεταβολικές διεργασίες και δημιουργεί ένα βέλτιστο επίπεδο pH στο σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι είναι πολύ όξινο από τη φύση του, αλλά το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) εξουδετερώνει μερικές από τις επιδράσεις των οξέων.

Το αλάτι υποστηρίζει την ” υπεροσμωτικότητα ” των εξωκυττάριων υγρών, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό και βοηθάει στην αποικοδόμηση πρωτεϊνών και γλυκόζης. Επιπλέον, μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί σύνθεση συνθετικών αλδοστερόνης, κάτι οδηγεί σε μείωση καλίου – το αντίθετο από αυτό που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι.

Πόσο επικίνδυνη είναι η πλύση με θαλασσινό αλάτι;

Είναι πιθανό το θαλασσινό αλάτι να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο ή αδυναμία, ωστόσο η αποτοξίνωση και ο καθαρισμός βαρέων μετάλλων με τη χρήση θαλασσινού άλατος είναι ασφαλής διαδικασία. Αν έχετε ιστορικό σοβαρών πεπτικών προβλημάτων ή υπέρτασης, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε διαδικασία πλύσης.

Πολλά προγράμματα αποτοξίνωσης, συμπεριλαμβανομένου του «βασικού καθαρισμού», προωθούν τη χρήση τόσο των πλύσεων με θαλασσινό αλάτι όσο και δυνητικά επικίνδυνων καθαρτικών ροφημάτων, χωρίς να προειδοποιούν τους ανθρώπους σχετικά με τις επιπλοκές.

Η σωστή πλύση με θαλασσινό αλάτι, προϋποθέτει διάλυμα ζεστού νερού με γνήσιο θαλασσινό αλάτι, πλήρως ομογενοποιημένο (χωρίς κόκκους αλατιού), έτσι ώστε ο οργανισμός μας να απορροφά εύκολα τα μέταλλα του αλατιού.

Η διάλυση είναι σημαντική, επειδή όταν το θαλασσινό αλάτι διαλύεται πλήρως στο νερό βελτιώνεται σε απόλυτο βαθμό η πεπτική επεξεργασία του διαλύματος. Τα νεφρά δεν θα ταλαιπωρηθούν, ούτε το αλάτι θα εισχωρήσει στην κυκλοφορία του αίματός αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλύσεις με θαλασσινό αλάτι δεν αλληλεπιδρούν με άλλα προϊόντα “καθαρισμού παχέος εντέρου”, ακόμα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για ασθενείς πριν υποβληθούν σε κολονοσκόπηση.

Ορισμένες μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις του θαλασσινού νερού στον καθαρισμό του πεπτικού σωλήνα έχουν διαπιστώσει ότι τα από του στόματος μίγματα νατρίου είναι καλά ανεκτά και ακόμη πιο αποτελεσματικά από ορισμένα μείγματα καθαρισμού του παχέος εντέρου, όπως το Picoprep.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Χειρουργικής του Πρωτοπαθούς Χειρουργικής του Νοσοκομείου Royal Melbourne στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι τα μείγματα αλάτων φαίνεται να προκαλούν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες με άλλα καθαριστικά του παχέος εντέρου (όπως κράμπες, κάποια ναυτία κ.λπ.), αλλά το 91% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το νάτριο δια στόματος ανέφερε ότι ήταν αποτελεσματικό και θα το ξαναχρησιμοποιούσε.

Διαδικασία καθαρισμού με πλύσεις θαλασσινού νερού.

Η πλύση με θαλασσινό αλάτι είναι πιο αποτελεσματική αν γίνεται το πρωί με άδειο στομάχι. Αν το κάνετε αργότερα μέσα στην ημέρα, φροντίστε να είστε νηστικοί τις τελευταίες δύο ώρες. Μπορείτε να δείτε τη σπιτική συνταγή για Παρασκευή διαλύματος με θαλασσινό αλάτι που είναι έτοιμη  σε 5 λεπτά: salt water flush recipe Ιδανικά, εφαρμόστε την πλύση πριν το πρωινό, αλλά προσέξτε εάν σκοπεύετε να βγείτε – ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο, τουλάχιστον μία έως δύο ώρες (πιθανώς περισσότερο) από τη στιγμή που πίνετε το διάλυμα μέχρι την ολοκλήρωση της εντερικής λειτουργίας.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται η πλύση με θαλασσινό αλάτι; Μπορείτε να ξεκινήσετε με αρκετές πλύσεις αρχικά, ωστόσο όχι κάθε μέρα. Μια περιστασιακή πλύση ενδεχομένως να είναι ένας ασφαλής και θεραπευτικός τρόπος για να τον καθαρισμό του πεπτικού, ωστόσο η συχνή αγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα παρενέργειες στην εξισορρόπηση ηλεκτρολυτών και άλλες παρενεργειών που μπορεί να είναι επικίνδυνες (αφυδάτωση, ζάλη, μυϊκή αδυναμία, κόπωση κλπ.).

Το ιδανικό είναι να αφήνουμε να περάσουν κάποιες εβδομάδες, για να δώσουμε στο σώμα χρόνο για να ρυθμίσει τις λειτουργίες του και να αποκαταστήσει εκ νέου το μικροβίωμα με καλά βακτήρια. Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή παίρνετε φάρμακα.
 

Μήπως κάτι δεν πήγε καλά μετά από μια πλύση;

Ας δούμε μερικούς λόγους που η πλύση δεν λειτούργησε και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα την επόμενη φορά:

  • Το στομάχι δεν ήταν άδειο: Φροντίστε το πεπτικό να είναι άδειο και προσπαθήστε να εκτελέσετε την πλύση το πρωί με άδειο στομάχι.
  • Λανθασμένη δοσολογία: Εάν χρησιμοποιήσατε υπερβολική ή ελάχιστη ποσότητα άλατος, μπορεί να μην λειτουργεί καλά ή να προκαλέσει παρενέργειες.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι (όχι ιωδιούχο): μπορεί να χρησιμοποιήσετε λάθος είδος αλατιού χωρίς να το καταλάβετε, πράγμα που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται. Ελέγξτε ξανά ότι χρησιμοποιείτε μη ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι. Αναζητήστε αλάτι Μεσολογγίου ή ροζ αλάτι Ιμαλαΐων  , όχι το είδος που είναι φθηνό και πωλείται στα περισσότερα παντοπωλεία.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Με την κατανάλωση ενός ευεργετικού διαλύματος πραγματικού θαλασσινού αλατιού και νερού, μπορείτε να βοηθήσετε την απομάκρυνση των τοξινών και να βελτιώσετε την πέψη.
  • Η πλύση με θαλασσινό αλάτι βοηθά στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος ενεργοποιώντας την κινητικότητα του εντέρου.
  • Σχεδόν το 20% των ενήλικων αναφέρει ότι πάσχει από δυσκοιλιότητα.
  • Ο «βασικός καθαρισμός» είναι ένα απλό υγρό, χωρίς ουσίες και μέταλλα και μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
  • Το πραγματικό θαλασσινό αλάτι σας βοηθά στην ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών με σωστή εξισορρόπηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών / ανόργανων συστατικών.
  • Το διάλυμα με θαλασσινό αλάτι και νερό έχει πολλές χρήσεις και οφέλη, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, καθαρίζει τις πληγές, μειώνει τον πόνο των μυών και παρέχει ιχνοστοιχεία.
  • Το αλάτι βοηθά στην ισορροπία των ορμονών, διευκολύνει τις μεταβολικές διεργασίες και δημιουργεί ένα βέλτιστο επίπεδο pH στο σώμα.
  • Η πλύση με θαλασσινό αλάτι ενδεχομένως να προκαλεί πολύ λιγότερες παρενέργειες, όπως προκαλούν τα καθαρτικά ροφήματα και τα φάρμακα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ