Γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι - Μια υπέροχη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Γύρος κοτόπουλο στο φούρνο του σπιτιού σας, σε μοναδική μαρινάδα με γιαούρτι, που τον κάνει ακόμα πιο ζουμερό, ακόμα πιο νόστιμο, ακόμα πιο απολαυστικό.

.

Υλικά Συνταγής

2 κιλά φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε φέτες οριζόντιες)

πίτες για σουβλάκι

Για τη μαρινάδα

2 κρεμμύδια (τριμμένα)

1 μήλο (τριμμένο)

4 ντομάτες (τριμμένες)

500 γραμ. γιαούρτι

2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ψητά λαχανικά

ντομάτες

κρεμμύδι

πάπρικα

μελιτζάνες

ρόδι

γιαούρτι

ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών με θυμάρι-ρίγανη-σούμακ-καβουρδισμένο σουσάμι-αλάτι)

ελαιόλαδο

μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για να γίνει τέλειος ο γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε κομμάτια (για γύρο), οριζόντια και λεπτά.

Για τη μαρινάδα με γιαούρτι

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα με γιαούρτι. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως μία νύχτα, μέχρι να μαριναριστεί το κρέας καλά.

Για το γύρο κοτόπουλο

Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεμπάπ. Τον τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά. Ψήνουμε στους 200 °C για 1 ώρα και 30΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο κοτόπουλο να ξεροψηθεί.

Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο κοτόπουλο να ροδίσει. Εναλλακτικά τυλίγουμε το γύρο σε ρολό μέσα σε λαδόκολλες και σφραγίζουμε το ρολό με αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το περιτύλιγμα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Σερβίρουμε με πίτες, τζατζίκι και ψητά λαχανικά.

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ