Μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει για την Τσικνοπέμπτη- Πανσέτα μαριναρισμένη σε άλμη από τον Άκη Πετρετζίκη (βίντεο)

Πρόκειται για μία υπέροχη μαρινάδα, αλλά πολύ δραστική, οπότε μην αφήσετε τις πανσέτες σας για περισσότερα από 20- 30 λεπτά.

Συστατικά

Για τις πατάτες

4 πατάτες

1/2 σκ. σκόρδο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

δεντρολίβανο

μαϊντανό

φρέσκο κρεμμυδάκι

Για την πανσέτα

500 γρ. πανσέτα, χοιρινή χωρίς κόκαλο σε φέτες 1 εκ.

250 γρ. αλάτι, χοντρό

4 κλ. δεντρολίβανο

5 κλ. θυμάρι

1 κ.γ. πιπέρι

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

100 γρ. ζάχαρη καστανή

φλούδα, από 1 λεμόνι

Για τη σως

1 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. μέλι

120 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

2-3 κ.σ. νερό

ξύσμα, από 1/2 λεμόνι

χυμό, από 1/2 λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πατάτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Κόβουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τις πατάτες που έχουμε πλύνει πάνω στα αλουμινόχαρτα και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.

Σε κάθε αλουμινόχαρτο βάζουμε 1/2 σκ. σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά και βούτυρο) και λίγο δεντρολίβανο και κλείνουμε καλά τα αλουμινόχαρτα.

Τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 45 λεπτά.

Για την πανσέτα

Στον κάδο του μπλέντερ χτυπάμε αλάτι χοντρό, καστανή ζάχαρη, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο και φλούδα από 1 λεμόνι.

Κόβουμε την πανσέτα σε φέτες, περίπου 1 δάχτυλο χοντρές.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τη μισή μαρινάδα και από πάνω τις πανσέτες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη μαρινάδα και πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις πανσέτες σε ένα μπολ με νερό και τις ξεπλένουμε να φύγει η μαρινάδα.

Τοποθετούμε τις πανσέτες μας σε χαρτί κουζίνας και βάζουμε και από πάνω να ρουφήξουν την υγρασία. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε την γκριλιέρα ή το ταψί μας σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πανσέτες για 3-4 λεπτά.

Για τη σως

Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το νεράκι για να γίνει μία σάλτσα.

Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σερβίρισμα

Αφαιρούμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις χοντροκόβουμε και ρίχνουμε από πάνω τη σως.

Ψιλοκόβουμε μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τέλος, προσθέτουμε από πάνω και τις πανσέτες μας και ολοκληρώνουμε με λίγη σως από πάνω.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ