Ας μάθουμε ποια ουσία κάνει το μπρόκολο την ιδανική τροφή κατά του καρκίνου

Διβάστε γα το πως θα βελτιώσετε την καθημερινότητά σας! 

Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας όσο το δυνατόν καλύτερα με νέα και πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να χαρείτε μια ζωή πιο ευτυχισμένη και υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι πάντα αναζητούμε λύσεις για πολλά προβλήματα που αφορούν τη ζωή μας και το πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Λαχανικά – υγεία και πάλι υγεία!!

Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο – ποιο είναι το κοινό στοιχείο αυτών των λαχανικών; Περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μειώνει εκπληκτικά τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ας δούμε τις λεπτομέρειες!

Αποτελέσματα μελέτης!

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές (Tortorella et al., 2015) εξέτασαν όλα όσα έχουν αναφερθεί για τη σουλφοραφάνη και τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτή η ουσία μπορεί να αποκαταστήσει γονίδια που, αν δεν αποκατασταθούν, ενδεχομένως να προκαλέσουν καρκινογένεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μια οικογένεια ενζύμων που ονομάζεται HDAC, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των γονιδίων και την αντιγραφή του DNA.

Η σουλφοφαφάνη, αποδεδειγμένα, ρυθμίζει την γονιδιακή έκφραση καλλιεργώντας μια ομάδα βοηθητικών πρωτεϊνών που ονομάζονται MicroRNAs. Οι MicroRNAs είναι μικροσκοπικά τμήματα γενετικής πληροφορίας γύρω από το κύτταρο και αλληλεπιδρούν με μεγαλύτερα τμήματα γενετικής πληροφορίας επηρεάζοντας τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων. Όταν οι MicroRNAs καταστρέφονται, τα γονίδια παθαίνουν αμόκ με αποτέλεσμα την πιθανή εκδήλωση όγκων.

Προσωπικό βίωμα!

Είχα την αίσθηση ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο DNA μου κάθε φορά που κατανάλωνα μεγαλύτερη ποσότητα πράσινων λαχανικών. Πράγματι, τα τελευταία 10 χρόνια είχε γίνει παγκοίνως γνωστό ότι η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων πράσινων λαχανικών προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στην υγεία μας. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα σταυροειδή λαχανικά είναι απαραίτητα για την βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας μας.

Σύμφωνα με μελέτες, τα σταυροειδή λαχανικά μειώνουν φλεγμονές (Royston & Tollefsbol, 2015), όπως και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 32% (Steinbrecher et al., 2009), ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες η κατανάλωση σταυροειδών λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη κατά 59% (Richman et al., 2011).

Ένα περαιτέρω στοιχείο, ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η σουλφαραφάνη έχει την ιδιότητα να αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA – ωστόσο πρώτα θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας!

Οδηγίες προς κάθε ενδιαφερόμενο!

Εάν είστε γονιός, φροντίστε εσείς και η οικογένειά σας να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πράσινων λαχανικών – και όχι μόνο μαρούλι Iceberg. Επιλέξτε μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, λάχανο και τα αγαπημένα λάχανα Βρυξελλών – για να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε την υγεία σας αναφέρει το naturalsoul.

Φροντίστε τουλάχιστον το ήμισυ της καθημερινής σας πρόσληψης σε λαχανικά να είναι πράσινα λαχανικά, ενώ σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το μπρόκολο, δοκιμάστε κάποια από τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειας των σταυροειδών.

Σε κάθε περίπτωση όμως – καλύτερα να συνηθίσετε το μπρόκολο, είναι εύγευστο και επωφελές. Εντούτοις, μπορεί κανείς να δοκιμάσει συμπλήρωμα με βάση το μπρόκολο (ή παρόμοια λαχανικά) – ωστόσο η φύση κάνει θαύματα – οπότε ψηφίζουμε veggies!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ