Ας φτιάξουμε ένα ισχυρό τονωτικό κοκτέιλ που καταπολεμά φλεγμονές & ασθένειες!

Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

Ο σωστός συνδυασμός υψηλής ποιότητας, φυσικών και φρέσκων συστατικών, μπορεί να καταπολεμήσει φλεγμονές και ασθένειες.

To ρόφημα αυτό που θα παρουσιάσουμε διαθέτει ισχυρές αντι-ιικές, αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες - ίσως μια από τις μοναδικές, φυσικές λύσεις στην  αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθαρίζει το αίμα και βελτιώνει την κυκλοφορία σε ολόκληρο το σώμα.

Ένας συνδυασμός φυσικών συστατικών βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά «εισβολείς» που απειλούν την υγεία και την ευεξία.

Κουρκουμάς

Αυτό το συστατικό είναι πολύ δημοφιλές ήδη από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση των φλεγμονών. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν θεραπευτικά καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η νόσος Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πολλά άλλα.

Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, που χαρίζει στον κουρκουμά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε δεκαοκτώ ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπου η κουρκουμίνη συγκρίθηκε με τη φαινυλοβουταζόνη, η κουρκουμίνη έγινε καλά ανεκτή χωρίς αρνητικές παρενέργειες και άσκησε αντιρευματική δράση – ανακούφισε από το οίδημα των αρθρώσεων, την πρωινή δυσκαμψία και βελτίωσε τον χρόνο βάδισης.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός ανοσορυθμιστικός παράγοντας. Σε χαμηλές δόσεις, μπορεί επίσης να ενισχύσει τις αντιδράσεις των αντισωμάτων. Η ιδιότητά της να καταπολεμά ορισμένες ασθένειες μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ιδιότητα να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι άλλο ένα συστατικό που κάνει θαύματα - διαθέτει πολλές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία μας και τη ζωή μας.

Το τζίντζερ περιέχει πολλά συστατικά που έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές επιδράσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη το τζίντζερ επέδειξε αντιμικροβιακή δραστικότητα κατά του E- Coli, της σαλμονέλας typhi και του bacillus subtilis.

Ενδεχομένως να βοηθά στη θεραπεία ευρέος φάσματος ασθενειών μέσω της διαδικασίας της ανοσο-διατροφής και αντιφλεγμονωδών αντιδράσεων.

Η αντικαρκινική επίδραση του τζίντζερ είναι δεόντως τεκμηριωμένη και τα λειτουργικά του συστατικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση τυχόν μεταστάσεων.

Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες ενδεχομένως να προλαμβάνει καρκινογενέσεις, ενώ επιδρά ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν επίσης ότι το σκόρδο προκαλεί αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική αντίδραση που βοηθά στην εξάλειψη ενός πρωτοεμφανιζόμενου όγκου.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης σκόρδου και μειωμένου κινδύνου καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του εντέρου ή του στομάχου.

Επιπλέον, η αλισίνη, μία από τις δραστικές αρχές του σκόρδου κατά τη σύνθλιψή του, διαθέτει πολλές αντιμικροβιακές δράσεις δραστηριοτήτων.

Παρουσιάζει, δε, αντιμυκητιακή δράση, ιδιαίτερα έναντι της Candida albicans.

Κρεμμύδι

Εκτός της έντονης μυρωδιάς και της γεμάτης γεύσης που χαρίζει στα γεύματά μας. το κρεμμύδι διαθέτει επίσης ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβακτηριακών επιδράσεων. Έχει αποδειχθεί ότι το κρεμμύδι έχει ανασταλτικές επιδράσεις έναντι του V. cholerae και ότι η αντιβακτηριακή δράση των ενώσεών του μπορεί να αξιοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε αρουραίους, τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. Το κρεμμύδι έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες το καθιστούν σημαντικό και ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι βακτηριακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων – ενώ, πλέον της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, το κρεμμύδι θεωρείται ότι διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρένο

Το χρένο χρησιμοποιείται ως καρύκευμα λόγω της εξαιρετικά πικάντικης γεύσης του – ωστόσο είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης το χρένο έχει κυτταροπροστατευτική δράση κατά τη διάρκεια φλεγμονών, ενώ, το αλλυλοθειοκυανικό, ένα ισχυρό συστατικό του χρένου, επιδρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων καταστέλλοντας τροφικές δηλητηριάσεις. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν το χρένο ένα ισχυρό συστατικό για την ενίσχυση και τη διατήρηση της υγείας μας.

Πιπεριές τσίλι

Η καψαϊκίνη, η κύρια ουσία της πιπεριάς τσίλι, έχει μελετηθεί για τις βιολογικές της επιδράσεις, οι οποίες είναι φαρμακολογικής σημασίας και έχει συνδεθεί με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία ενδεχομένως να προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Η καψαϊκίνη φαίνεται πως διαθέτει βακτηριοστατική δράση έναντι κάποιων Gram-αρνητικών βακτηριδίων, ενώ παρεμποδίζει την προσκόλληση των βακτηρίων.

Ξύδι από μηλίτη

Αναφέρεται συχνά ως υπερτροφή και είναι ιδανικό για πολλές καταστάσεις, όπως η αντιμετώπιση της χοληστερόλης, ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η απώλεια βάρους. Έχει επίσης ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς είναι πολύτιμο και εκπληκτικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από candida. Το ACV έχει επίσης αντισταμινική επίδραση, συμβάλλοντας στη διάσπαση της βλέννας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως αναφέρει το naturalsoul.gr.

Βασική συνταγή τονωτικού ροφήματος

Συστατικά

2 κουταλιές σούπας κουρκουμά σε σκόνη ή δύο τμήματα ρίζας κουρκουμά

Ξύδι μηλίτη 680 γρ. περίπου

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 φρέσκες πιπεριές, τις πιο καυτερές

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τζίντζερ

2 κουταλιές τριμμένο χρένο

Οδηγίες

Αναμίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το ξύδι.

Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα δοχείο.

Κατόπιν προσθέστε λίγο ξύδι μηλίτη στο μείγμα μέχρι να καλύψει το μίγμα. Φροντίστε τα δύο τρίτα του δοχείου να αποτελούνται από ξηρά υλικά και το υπόλοιπο να καλύπτεται από ξύδι μέχρι την κορυφή.

Σφραγίστε το δοχείο και στη συνέχεια ανακινήστε καλά.

Διατηρήστε το βάζο σε δροσερό και ξηρό μέρος για περίπου δύο εβδομάδες.

Φροντίστε να ανακινείτε καλά αρκετές φορές την ημέρα.

Μετά από δεκατέσσερις ημέρες, σουρώστε καλά και φροντίστε να στραγγίξει όλο το υγρό που βρίσκεται στο βάζο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ