Live συνεχής ενημέρωση για τον Κορωνοϊό απο το Eirinika: Σε καραντίνα οι πελάτες δύο ξενοδοχείων στο Αμπού Ντάμπι (φωτό&βίντεο)

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό. 

Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών.

Όπως εξήγησε, δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων, ενώ καθαρά επιδημιολογικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων καθώς, όπως έκρινε η επιτροπή, «η συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων θα ευνοούσε σημαντικά τους παράγοντες μετάδοσης του κοροναϊού με διασπορά σε όλη την επικράτεια».

«Η επιδημία εμφανίζεται όλο και σε περισσότερες χώρες και ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν κρούσματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και αναφέρθηκε -όπως είπε- με ένα μήνυμα καθοριστικής σημασίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι αυτές οι οποίες φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό. Όπως επισήμανε, ο νέος ιός επηρεάζει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε προχωρημένη ηλικία και γι’ αυτό είναι αναγκαία η προστασία όλων μας προς αυτούς τους συμπολίτες μας.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής για όλη την κοινότητα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες: «Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, στόμα και μύτη, αποφυγή επαφών με άτομα που έχουν έστω και ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εμπιστοσύνη στους ειδικούς».

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Αυξάνεται η λίστα με τις σχολικές μονάδες που κλείνουν, προκειμένου να απολυμανθούν για την προστασία από τον νέο κορονοϊό, μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα.

Κλειστά για προληπτικούς λόγους, με Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι τα εξής σχολεία:

4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
19o Νηπιαγωγείο Περιστερίου
5ο Δημοτικό Περιστερίου
11ο Λύκειο Περιστερίου

Παγκόσμιο Report για Κορωνοϊό: Τα κρούσματα σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ιταλία και την μετάδοση του ιού Covid-19 στην Ευρώπη, πολλές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού.

Περιορισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό, δεν ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν. Η Ιταλία έχει 650 τα κρούσματα και 17 νεκρούς.

A map showing the coronavirus risk in Italy

More than 75,000 people have now been infected with the virus and 2,012 have died

Πηγή Daily Mail

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε αντίστοιχη οδηγία απομόνωσης των μελών του προσωπικού για μία ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που περιλαμβάνει την Λομβαρδία, το Πιεμόντε, την Αιμίλια-Ρομάνα και την Βενετία, καθώς και την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα.

Η Ρουμανία μετά από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα έθεσε σε καραντίνα δώδεκα άτομα που προέρχονται από την «κόκκινη ζώνη» της Ιταλίας.

An ambulance worker puts on a protective suit as he prepares for a coronavirus outbreak in Mendrision, Switzerland

Γαλλία: Ένας θάνατος, στα 17 τα κρούσματα 

Οι γάλλοι πολίτες  που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας καλούνται να αποφύγουν «όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις» για διάστημα δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα και τις δύο πλέον πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, την Λομβαρδία και το Βένετο, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για διάστημα 14 ημερών.

 «Το σύνολο των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι 19», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας- όπως και από την Κίνα, την Νότια Κορέα και το Ιράν- να απομονωθούν στο σπίτι και να ενημερώσουν τις αρχές.

 

This graph shows how new infections in South Korea (blue line) have outpaced those in mainland China (red line) in recent days

Η Βοσνία συμβουλεύει όσους έχουν ταξιδέψει τις πλέον πληγείσες περιοχές να συμβουλεύονται έναν γιατρό και να παραμείνουν στο σπίτι.

Στην Ουγγαρία, ο δήμαρχος του Εγκερ, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, έκλεισε την πισίνα της πόλης και ζήτησε την απολύμανσή της μετά την επιστροφή από την Ιταλία της τοπικής ομάδας του πόλο.

A map showing the latest numbers of coronavirus cases and deaths worldwide, with infections gathering pace outside mainland China

Εμπόδιο στις μετακινήσεις

Η Bulgaria Air ακύρωσε όλες τις πτήσεις ανάμεσα στην Σόφια και το Μιλάνο μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η Αυστρία με δύο κρούσματα ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος συνοριακών περασμάτων σε περίπτωση υποψίας για κρούσμα, έπειτα από την προσωρινή διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων στο πέρασμα του Μπρένερ την Κυριακή. Στην περιοχή της Καρινθίας, οι αρχές ματαίωσαν αγώνες σκι, στους οποίους θα συμμετείχαν 300 άτομα από την βόρεια Ιταλία.

Στην Γαλλία, λεωφορείο που αναχώρησε από την Ιταλία αποκλείσθηκε στην Λυόν λόγω της παρουσίας ύποπτου κρούσματος, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι γάλλοι ελεγκτές της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF στην γραμμή Παρίσι-Μιλάνο παραδίδουν στα σύνορα στους ιταλούς συναδέλφους τους.

Στην Κροατία με ένα κρούσμα του ιου, όλες οι σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν για τις επόμενες 30 ημέρες.

Πολλές χώρες έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία.

Η Φινλανδία κάλεσε τους πολίτες της να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» όταν βρίσκονται στην Ιταλία και να ενημερώνουν τις προξενικές αρχές για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Health workers in protective suits, masks and goggles spray disinfectant on a street in Seoul yesterday with South Korea experiencing another surge in cases

Πηγή Getty Images

Ελεγχοι και πρόληψη

Η θερμοκρασία των επιβατών που προέρχονται από την Ιταλία μετράται στα ουγγρικά αεροδρόμια της Βουδαπέστης και του Ντέμπρετσεν, καθώς και του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Θερμομετρήσεις θα κάνουν οι ουκρανικές αρχές και στους ταξιδιώτες στα σύνορά της με την Ουγγαρία, από όπου περνούν τα μινιμπάς που ταξιδεύουν από την Ιταλία στην Ουκρανία.

A woman wears a mask and goggles as she cycles on a street in Beijing earlier this week. China today recorded its lowest number of new infections since January

Η Ukraine International Airlines ζητεί από τα μέλη του προσωπικού της να φορούν μάσκες και γάντια στις πτήσεις που προέρχονται από την Ιταλία.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων υγιεινής.

Στην Βαρσοβία, ιατρικό προσωπικό επιβιβάζεται στα αεροπλάνα που προέρχονται από την Ιταλία για να κάνει θερμομετρήσεις πριν επιτρέψει την αποβίβαση.

Commuters wearing protective face masks walk out of the Bangkok Transport System in Thailand yesterday, where dozens of people hav ebeen infected

Πηγή EPA

Στην Κροατία, τα άτομα που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας θα απαντούν στα σύνορα σε ερωτηματολόγιο αστυνομικών και επιδημιολόγων αναφέρει το ΑΠΕ.

Στην Σερβία, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ιατρικών ελέγχων στα συνοριακά φυλάκια για όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περιοχές που εκτέθηκαν σε υψηλή μετάδοση του ιού.

People wearing face masks walk in front of giant Olympic rings at a waterfront area in Tokyo, amid growing doubts over the Games

Οικονομική ενίσχυση

Στην Σουηδία, η Υπηρεσία Υγείας αρνήθηκε να εφαρμόσει ελέγχους στα αεροδρόμια, αφού κρίθηκαν αναποτελεσματικοί.

Ομως, η Σουηδία, καθώς και η Δανία, θα χορηγήσουν πόρους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να βοηθηθούν οι χώρες που τους έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν την μετάδοση του ιού.

Κορωνοϊός: Ο κόσμος ετοιμάζεται για πανδημία - 10 ακόμη χώρες με νέα κρούσματα

Ο νέος κοροναϊός είναι εδώ και η εξάπλωσή του θα συνεχιστεί σε όλο τον κόσμο. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες -μετά την Κίνα που αντιμετώπισε πρώτη το πρόβλημα- ουσιαστικά τώρα αρχίζει.

Όπως επισημαίνει ο «Economist», πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν ακόμη να σταματήσουν τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος ιός SARS-CoV-2, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν τους πολίτες τους για την εξάπλωση του ιού.

«Στη δημόσια υγεία η τιμιότητα αξίζει περισσότερο από την ελπίδα», όπως τονίζει το έγκριτο βρετανικό περιοδικό και καλεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς που τις περιμένει.

Αν και αρκετά πράγματα για το νέο ιό είναι ακόμη άγνωστα, μια πρώτη εικόνα έχει πια διαμορφωθεί. Με βάση την κινεζική εμπειρία, τουλάχιστον το 80% των κρουσμάτων είναι ήπια, το 15% θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και σχεδόν το 5% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός -που πιθανώς μεταδίδεται ακόμη και από φορείς χωρίς συμπτώματα, διευκολύνοντας έτσι τη «σιωπηλή» εξάπλωση του - φαίνεται να είναι πέντε έως δέκα φορές πιο φονικός από την εποχιακή γρίπη, η οποία σκοτώνει το 0,1% των ασθενών (έναν στους χίλιους). Αν αυτό όντως συμβεί, τότε -με δεδομένο ότι μπορεί να κολλήσει τον κοροναϊό το 25% έως 70% του πληθυσμού κάθε χώρας- θα πρέπει να αναμένονται εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Αν η πανδημία -που πιθανώς θα κηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)- αποδειχθεί ανάλογη ενός κύματος σοβαρής γρίπης, τότε εκτιμάται μια μείωση κατά δύο μονάδες στο 1% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αν όμως ο κοροναϊός εξελιχθεί χειρότερα, τότε η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση (αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης). Η προοπτική αυτή τρομάζει τις αγορές, γι' αυτό παντού τα χρηματιστήρια πέφτουν.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον «Economist», στην αρχή απέκρυψε την εμφάνιση του ιού, ένα σοβαρό λάθος που του έδωσε χρόνο και χώρο να εδραιωθεί στην επαρχία Χουμπέι, όπου η θνησιμότητα έφθασε σχεδόν το 3%, έναντι μόνο 0,4% στην υπόλοιπη χώρα.

Στη συνέχεια επιβλήθηκαν στη Γουχάν και ευρύτερα στη Χουμπέι τα μεγαλύτερα και πιο δρακόντεια μέτρα καραντίνας που έχουν ποτέ επιβληθεί στην ιστορία (αποκλεισμός πόλεων, υποχρεωτική παραμονή κατοίκων στα σπίτια, κλείσιμο εργοστασίων, διακοπή μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α.), που -αν και επικρίθηκαν ως αυταρχικά- είχαν ως αποτέλεσμα να «φρενάρουν» την εξάπλωση της νόσου. Χωρίς αυτά τα μέτρα, η Κίνα πιθανώς θα θρηνούσε σήμερα δεκάδες χιλιάδες περισσότερα θύματα αναφέρει το ΑΠΕ.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαίνεσε την Κίνα, το κινεζικό μοντέλο δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ άλλων επειδή οι καραντίνες «βουλιάζουν» μια οικονομία. Επίσης λίγες δημοκρατίες θα ήταν πρόθυμες να παραγνωρίσουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τους με τον τρόπο της Κίνας, όπως επισημαίνουν τόσο ο «Economist», όσο και το εξίσου διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs».

Τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Γυναίκα 36 ετών από την Αθήνα που ταξίδεψε στην Ιταλία

Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν".

 

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία 40χρονη τραπεζική υπάλληλο, η οποία επισκέφθηκε αρχικά το «Σωτηρία» και εν συνεχεία ιδιωτικό θεραπευτήριο, πριν βρεθεί στο «Αττικόν».

 

Σε καραντίνα σκύλος που βρέθηκε θετικός στον ιό

Το ζώο ανήκει σε έναν ασθενή, ο οποίος αναρρώνει αποκλεισμένος στο σπίτι του, έπειτα από λοίμωξη με τον κορωνοϊό Covid-19. Το ζώο βρέθηκε «οριακά θετικό» στον ιό.

Ο σκύλος δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, υπογράμμισε το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως «τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη και το στόμα του σκύλου βρέθηκαν να περιέχουν μικρά ποσοστά του ιού Covid-19», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ώθησε τις αρχές να διενεργήσουν τεστ στο ζώο.

Το ζώο δεν έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αλλά για προληπτικούς λόγους έχει τεθεί σε καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς, όπως σκύλοι και γάτες, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, όμως το υπουργείο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησε ότι τα ζώα των ασθενών θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

 

Κορωνοϊός: Επέστρεψαν με πυρετό και βήχα οι μαθητές από το Λονδίνο – Ήταν μαζί με την κόρη της 40χρονης ασθενούς

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Επέστρεψαν στην Αθήνα αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο με την κόρη της 40χρονης, η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο «Αττικόν».

Οι μαθητές μεταφέρθηκαν αρχικά στο υγειονομείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ στο αεροδρόμιο κλήθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπολογίζεται πως πέντε με δέκα μαθητές έχουν ύποπτα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ίωσης, δηλαδή βήχα και πυρετό, και όπως είναι φυσικό θα διερευνηθούν για το ενδεχόμενο κορονοϊού.

Φωτογραφίες: Intime

 

Υπενθυμίζεται ότι στο Λονδίνο έχουν παραμείνει η κόρη της 40χρονης και άλλος ένας μαθητής. Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως το τεστ για κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε το ένα από τα δύο παιδιά της 40χρονης ασθενούς με Covid- 19 που νοσηλεύεται στην Αθήνα, βγήκε αρνητικό.

 

Σε καραντίνα οι πελάτες δύο ξενοδοχείων στο Αμπού Ντάμπι

Σε καραντίνα τέθηκαν Οι πελάτες δύο ξενοδοχείων του Αμπού Ντάμπι, που ήρθαν σε επαφή με δύο Ιταλούς επαγγελματίες ποδηλάτες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM.

Οι δύο τελικές φάσεις του Γύρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE Tour), στο οποίο λαμβάνουν μέρος κάποιοι από τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου, ματαιώθηκαν καθώς οι δύο Ιταλοί συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Άλλοι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο Ιταλούς στη νήσο Γιας τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι τους, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας του Αμπού Ντάμπι. 

Την ίδια ώρα, στο Ιράν θα κλείσουν όλα τα σχολεία για τρεις ημέρες, λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ιράν στην κρατική τηλεόραση.

«Βάσει των εκτιμήσεων, θεωρήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να κλείσουν όλα τα σχολεία στη χώρα και γι’ αυτό τον λόγο όλα τα σχολεία στη χώρα θα κλείσουν για τρεις ημέρες, ξεκινώντας από αύριο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμάκι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ