Story of the day ο γαλαντόμος επιχειρηματίας: 70.000$ ο κατώτατος μισθός που έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους του - Nα πως

Ένας διαφορετικός εργοδότης…

Το 2015, ο ιδιοκτήτης εταιρείας πληρωμών με κάρτα από το Σιάτλ, Dan Prince, αποφάσισε να εισάγει τον κατώτατο μισθό στις 70.000 δολάρια για όλους τους υπαλλήλους του. 

Η ιδέα του ήρθε ξαφνικά, ενώ περπατούσε με τη φίλη του Βαλέρια στο βουνά Cascade. Εκείνη του είπε ότι η ζωή της ήταν ένα χάος, ότι ο σπιτονοικοκύρης της είχε αυξήσει κατά 200 δολάρια το νοίκι της και ότι δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει οικονομικά.  Αυτό τον εξόργισε.

Στα 31 του χρόνια, ο Dan Price, ήταν ήδη εκατομμυριούχος. Η εταιρεία του, Gravity Payments, είχε περίπου 2.000 υπαλλήλους. Παρόλο που ο ίδιος έβγαζε 1,1 εκατ. το χρόνο η Βαλέρια τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ενδεχομένως πολλοί από τους υπαλλήλους του ήταν στην ίδια θέση με εκείνη. 

Φωτογραφία: Gravity
  
Μετά από αυτό αποφάσισε να αλλάξει τις ζωές των άλλων.  «Οι άνθρωποι λιμοκτονούν ή απολύονται ή τους εκμεταλλεύονται, ώστε ένας να μπορεί να έχει ένα ρετιρέ στον τελευταίο όροφο ενός πύργου της Νέας Υόρκης με χρυσές καρέκλες. Εξυψώνουμε την ασυδοσία στην κοινωνία μας στην κουλτούρας μας. Και, ξέρεις, το χειρότερο παράδειγμα είναι η λίστα Forbes. Ο Μπιλ Γκέιτς ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Ποιος νοιάζεται;»   

Ο εκατομμυριούχος είχε διαβάσει μία έρευνα από τους Νομπελίστες οικονομολόγους Daniel Kahneman και Angus Deaton, σχετικά με τα χρήματα που χρειάζεται ένας Αμερικανός για να είναι ευτυχισμένος. Έβαλε κάτω τα οικονομικά της εταιρείας και στην δική του περίπτωση, για τους υπαλλήλους του αυτό αντιστοιχούσε σε 70.000 δολάρια. Έτσι συγκέντρωσε το προσωπικό του για να τους ανακοινώσει τα καλά νέα. 

Ο Dan Prince με τη μητέρα του - Φωτογραφία: Gravity

 

Πέντε χρόνια μετά, ο Dan γελάει καθώς έχασε ένα σημείο κλειδί στην έρευνα. Τελικά οι Αμερικανοί χρειάζονται 75.000 δολάρια για να είναι ευτυχισμένοι. Παρόλα αυτά, το ένα τρίτο των εργαζομένων της εταιρείας είδαν το μισθό τους να διπλασιάζεται από τη μία μέρα στην άλλη. 

Ο ίδιος και όχι άδικα, έχει κερδίσει τον τίτλο του «καλύτερου αφεντικού», συμφώνα με το bbc.com

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ