Good news- Τα 4 νέα “κλικς” για γάμο- βάφτιση, διαζύγιο που έκαναν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών

Απλούστευση των διαδικασιών από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος στη γραφειοκρατία επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση, με τέσσερις αλλαγές που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, με μερικά "κλικς" μπορείτε να δηλώσετε τη γέννηση του μωρού σας, τον γάμο ή το διαζύγιό σας, χωρίς να χρειαστείτε να περιμένετε σε ουρές και να ταλαιπωρείστε με χρονοβόρες διαδικασίες.

Η δήλωση γέννησης θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά

Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, όπως σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα.

Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας).

Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ή διαζύγιο; Όλα θα είναι πιο εύκολα

Ένα μεγάλο βήμα για να μπει τέλος στην διαχρονική ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζουν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικές αρχές για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν όπως η γέννηση, ο γάμος, το σύμφωνο συμβίωσης, το διαζύγιο, ο θάνατος ή άλλες μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση έγινε με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

«Οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα σημαντικό βάρος και μια ταλαιπωρία δεκαετιών που σχετίζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικών στην Εφορία για σημαντικές πράξεις όπως η σύναψη γάμου, συμφώνου συμβίωσης κ.α. Προχωράμε με σταθερά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και την επικοινωνία των φορέων του Δημοσίου» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην πράξη οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ απευθείας και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να συλλέξουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από τον Δήμο ή τα ΚΕΠ καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.

Επιπλέον, μέσω της παραπάνω διαλειτουργικότητας επιτυγχάνεται η καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ, καθώς θα μπορεί από σήμερα να αξιοποιεί άμεσα δεδομένα σχετικά με:

- Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο,

- Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων,

- Ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα,

- Απενεργοποίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.

Η διάθεση των στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας στην ΑΑΔΕ είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς ωφελείται ο πολίτης μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της καλύτερης επικοινωνίας των φορέων του Κράτους μεταξύ τους.

Διορθώσεις... με λίγα κλικς

Από τις 27 Φεβρουαρίου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους.

Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:

1.       Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

2.       Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.

3.       Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης γίνεται πράξη η εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται απλούστερη η ζωή των πολιτών. Όπως εξήγησε, ουσιαστικά διορθώνεται ο παραλογισμός ότι ήταν δηλωμένα άλλα τετραγωνικά των σπιτιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλα στην κεντρική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ