8 εύκολες μονοήμερες για να πιάσετε... τον Μάρτη! Από την Παύλιανη έως την Τζια, το Ναύπλιο ή την ορεινή Κορινθία

Υπέροχα μέρη που πρέπει να εξερευνήσετε!

Από την Τζια, την Αίγινα, την Παύλιανη και την Εύβοια μέχρι το Ναύπλιο, τους Δελφούς, την ορεινή Κορινθία και το Αίγιο, ιδού μερικές προτάσεις για να αλλάξετε τον αέρα σας.

Ορεινή Κορινθία

Ανηφορίστε από το Κιάτο για τη low profile περιοχή του Φενεού, όπου από τη μία πλευρά δεσπόζει η λίμνη Δόξα και από την άλλη το γραφικό κεφαλοχώρι της Γκούρας, που ατενίζει τον κάμπο με τα ξακουστά όσπρια και στέλνει το μάτι σου μέχρι τον Χελμό. Η λίμνη Δόξα –ιδανική τόσο για έναν κυκλωτικό περίπατο όσο και για πικνίκ– περιβάλλεται από ένα μεικτό δάσος με έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές, ενώ από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή να πάρετε το μονοπάτι που περνά από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ντουρντουβάνας.

Αίγιο

Με την Ολυμπία Οδό επιτέλους έτοιμη και ονομαστική διάρκεια διαδρομής μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε πιο καλά το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας. Με αφετηρία τα Ψηλά Αλώνια στο κέντρο της πόλης, που είναι το καλύτερο μπαλκόνι του Κορινθιακού, κατηφορίστε τα σκαλάκια περνώντας από την προσφάτως πεζοδρομημένη γειτονιά του Αγίου Ανδρέα, για να καταλήξετε στην παραλία και στο λιμάνι της πόλης με τα cafés και την περαντζάδα. Περπατήστε ή νοικιάστε ποδήλατο για να φτάσετε μέχρι τις Αλυκές στα ανατολικά, έναν μίνι υδροβιότοπο δίπλα στην παραλία της Αλυκής. Οι φίλοι των ορεινών διαδρομών κατευθυνθείτε προς το Πυργάκι και τη Φτέρη, ενώ όσοι ψάχνετε επαφή με τη θάλασσα θα βρείτε αυτό που θέλετε στην Άκολη και στο Λαμπίρι κατευθυνόμενοι από τον επαρχιακό δρόμο προς Πάτρα.

Ναύπλιο

Δεν το βαριόμαστε ποτέ διότι μας ανταμείβει πάντα με αγαπημένες εικόνες, βόλτες στα γραφικά σοκάκια που κρύβουν εκπλήξεις και μια μοναδική καρτποσταλική ομορφιά. Η αρχή γίνεται από την Πλατεία Συντάγματος με τα πανέμορφα κτίρια εποχής και το αέναο ραχάτι. Η θέα από το Παλαμήδι, η βόλτα από την παραλία μέχρι το βράχο της Ακροναυπλίας και, φυσικά, το Μπούρτζι στο βάθος, σαν θαλάσσιος δορυφόρος της πόλης, είναι τα highlights ­μιας μονοήμερης στην αργολική πρωτεύουσα.

Στα ψηλά της Εύβοιας

Μετά το ύψος της Αρτάκης, στα δεξιά αρχίζει η φιδογυριστή ανάβαση στις πλαγιές του βουνού για την ωραιότερη ορεινή εκδρομή της Εύβοιας. Η Στενή, η οποία απέχει μόλις 29 χλμ. από τη Χαλκίδα, απλώνεται στους πρόποδες της Δίρφης σε μια ρεματιά με πλατάνια. Η οργιαστική βλάστηση­ και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα τοπίο ειδυλλιακό, με επίκεντρο την πλατεία με τις περίφημες κρεατοταβέρνες και σήμα κατατεθέν τις πετρόχτιστες βρύσες στα δρομάκια του χωριού – με το όνομά της η καθεμία. Ανηφορίζοντας κι άλλο με το αυτοκίνητο, οι εντυπωσιακές στροφές του δρόμου περνούν μέσα από καστανιές κι έλατα για να καταλήξουν σε ένα διάσελο στα 1.200 μέτρα. Στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό Στρόπωνες (17 χλμ. μετά τη Στενή), που συνδυάζει θέα τόσο στα βουνά όσο και στη θάλασσα, σε ένα γαλήνιο σημείο με κατάφυτες πλαγιές.

Αίγινα

Ίσως η κλασικότερη μονοήμερη του Αργοσαρωνικού, μόλις 35 λεπτά με ιπτάμενο δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά (προνοήστε για το εισιτήριο της επιστροφής). Με αφετηρία πάντα τη γραφική περαντζάδα στην προκυμαία, όπου δεσπόζουν τα αμαξάκια, τα πολύχρωμα νεοκλασικά, τα πλωτά μανάβικα και τα καΐκια, χαθείτε στα σοκάκια γύρω από την ψαραγορά και αναζητήστε τα επιβλητικά δημόσια κτίρια της εποχής του Καποδίστρια όπως το Κυβερνείο. Οι φαν του πεταλιού πάρτε μαζί σας και το ποδήλατο ή νοικιάστε ένα – ο παραλιακός δρόμος προσφέρεται για ωραιότατη ποδηλατάδα. Αν θέλετε μια πιο μακρινή βόλτα μα καθόλου απαγορευτική από άποψη χρόνου κατευθυνθείτε προς την Πέρδικα, περνώντας από τις όμορφες παλιές επαύλεις, και καταλήξτε στο γραφικό λιμανάκι για καφέ ή φαγητό.

Δελφοί

Πάρτε το κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει μέσα από την πόλη των Δελφών (θα βρείτε πινακίδες στον κεντρικό δρόμο) και οδηγεί στο γειτονικό Χρισσό με υπέροχη θέα στη δελφική κοιλάδαΣύμφωνα με τον Μάριο Μπουμπή και το athinorama.gr, δεν χρειάζεται καν να το περπατήσετε ολόκληρο. αρκεί να εντοπίσετε το ιδανικό για εσάς λουλουδιασμένο πόστο όπου θα απλώσετε την κουβερτούλα σας για ένα εύκολο πικνίκ. Ώρα για καφεδάκι; Βρίσκεστε ακριβώς ανάμεσα στην Αράχοβα και στο Γαλαξίδι, οπότε διαλέγετε και παίρνετε...

Παύλιανη

Χρονικά οριακή η μονοήμερη στην Παύλιανη, όμως αξίζει τον κόπο. Σε απόσταση δυόμισι ωρών (οι περισσότερες σε πολύ καλό οδικό δίκτυο) από την Αθήνα, η Κάτω και –κυρίως­– η Άνω Παύλιανη, η οποία είναι πιο γραφική, σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε στις νότιες πλαγιές της Οίτης και κυριολεκτικά μια ανάσα από τον επιβλητικό εθνικό δρυμό.

Τζια

Φωτογραφίες: Αthinorama.gr

Ντυμένη με τα όμορφα χρώματα της άνοιξης, η Τζια είναι το πιο κοντινό κυκλαδονήσι της Αθήνας με αφετηρία το λιμάνι του Λαυρίου. Οι βόλτες στη γραφική Χώρα και τα ποτάκια με θέα στα αραγμένα σκάφη του Βουρκαρίου είναι πάντα ψηλά στη λίστα μας. Η τζιώτικη ύπαιθρος, τα αρχαία μονοπάτια και η αρχαία πόλη της Καρθαίας σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε, αν ψάχνετε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ