Σαλικυλικό οξύ: Τι είναι, σε ποια προϊόντα υπάρχει και πιθανές παρενέργειες

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σαλικυλικού οξέος...

 

Το σαλικυλικό οξύ είναι ευρέως γνωστό ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα και φάρμακα που δρουν ενάντια στις δερματικές ατέλειες, την ακμή και όχι μόνο. Πολλοί μάλιστα το θεωρούν «μαγικό φίλτρο» για την περιποίηση της επιδερμίδας και το χρησιμοποιούν σε όλες τις μορφές του (κρέμα, καθαριστικό προσώπου, σαμπουάν κλπ).

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που στο άκουσμα της λέξης οξύ μπαίνουν σε σκέψεις πως το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να καταστρέψει το δέρμα τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τα χημικά πήλινγκ προσώπου, όπως το σαλικυλικό, έχουν πολλά οφέλη στην φροντίδα της επιδερμίδας.

Στη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το συγκεκριμένο συστατικό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σαλικυλικού οξέος

Πρόκειται για ένα βήτα υδροξύ οξύ, γνωστό και ως BHA, το οποίο προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς.

Αντίθετα με άλλα οξέα που χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό και όχι υδατοδιαλυτό. Αυτό σημαίνει πως έχει την ικανότητα να διαπερνά τους πόρους, να μετριάζει τη λιπαρότητα, αλλά και την υπερβολική παραγωγή σμήγματος που οδηγεί σε ακμή.

Είναι ιδανικό για λιπαρό δέρμα, καθώς και για επιδερμίδα με τάση για ακμή. Δρα κυρίως ενάντια στα μαύρα στίγματα, αλλά και στα σπυράκια που δημιουργούνται από φραγμένους πόρους. Όσον αφορά την κυστική ακμή, η οποία συνήθως προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες και η γενετική, ενδέχεται να μην είναι αρκετό από μόνο του.

Επιπλέον, έχει την ικανότητα να μειώνει την ερυθρότητα του δέρματος, καθώς και να κάνει απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια που φράσσουν τους πόρους του. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η δημιουργία φλεγμονών, όπως τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, ενώ παράλληλα η επιδερμίδα ανανεώνεται, αναπλάθεται και γίνεται πιο λαμπερή. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται ένας σημαντικός σύμμαχος κατά της ακμής.

Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως οδηγεί στην ανακούφιση από τον πόνο που πολλές φορές αισθανόμαστε όταν εμφανίζονται εσωτερικά ή επίμονα σπυράκια. Μειώνει την κοκκινίλα και το πρήξιμο, προλαμβάνοντας παράλληλα και την εμφάνιση νέων σπυριών.

Πέρα όμως από την ακμή, χρησιμοποιείται και στη θεραπεία της πιτυρίδας, της ψωρίασης, της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στο πρόσωπο, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτές τις περιπτώσεις δρα ως κερατολυτική ουσία, διευκολύνοντας τις σκληρές φολίδες νεκρού δέρματος να απομακρυνθούν.

Εφαρμογή σαλικυλικού οξέος στο πρόσωπο

Σε ποια προϊόντα υπάρχει το σαλικυλικό οξύ και ποια η χρήση του;

Το σαλικυλικό οξύ υπάρχει στην ασπιρίνη, αλλά και σε πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως κρέμες, καθαριστικά προσώπου, toners, αφρόλουτρα, σαμπουάν και σε υγρά διαλύματα για τοπική χρήση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν με σαλικυλικό οξύ είναι η περιεκτικότητα του να μην είναι μεγαλύτερη από 2%, διότι ενδέχεται να ερεθίσει την επιδερμίδα σας. Εκτός βέβαια, αν σας το έχει συστήσει ο δερματολόγος σας. Αυτός γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται το δέρμα σας και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία και δοσολογία.

Γενικότερα, η χρήση του σαλικυλικού οξέος θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, διότι ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς και ήπιο τσούξιμο. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να δώσετε χρόνο στην επιδερμίδα σας να προσαρμοστεί στο BHA, περιορίζοντας αρχικά τη χρήση του σε 1 φορά κάθε δεύτερη μέρα και αυξάνοντας την σταδιακά. Αν για παράδειγμα μετά από την μέρα παρά μέρα χρήση του για 2 εβδομάδες δεν παρατηρήσετε κάποιον ερεθισμό, μπορείτε να προχωρήσετε σε καθημερινή χρήση.

Ιδανικά βέβαια θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν ξεκινήσετε την χρήση του σαλικυλικού οξέος. Αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος να σας πει πρώτα απ’ όλα αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με ποιον τρόπο αναφέρει το beautetinkyriaki

Πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

  • Άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη, αλλά και το σαλικυλικό οξύ, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από ροδόχρους ακμή.
  • Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ερεθισμένο, με κοκκινίλα, πληγές ή πρήξιμο δέρμα.
  • Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για τη χρήση του, αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη.
  • Ενδέχεται στην αρχή της εφαρμογής του να προκληθούν ερεθισμοί, ξεφλούδισμα και ξηρότητα του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως είτε γίνεται υπερβολική χρήση, ή απλά το σαλικυλικό οξύ δεν συνίσταται για την επιδερμίδα σας. Επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας για να σας κατευθύνει.
  • Εγκυμονούσες, γυναίκες που θηλάζουν και άτομα που παίρνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως αντιπηκτικά για το αίμα, δεν συνίσταται να το χρησιμοποιούν.
  • Η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηριάσεις.
  • Η εφαρμογή του σαλικυλικού οξέος κατά την διάρκεια της μέρας, ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Γι’ αυτό συνίσταται η χρήση του το βράδυ. Διαφορετικά, επιβάλλεται να βάλετε αντιηλιακή κρέμα από πάνω.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση ενός ιατρού, γιατί απορροφάται μεγάλη ποσότητα από το δέρμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ