Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εύκολο & πεντανόστιμο: Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά από την Ντίνα Νικολάου

Αν δεν βρούμε μικρές πατατούλες για φούρνο και μάλιστα βιολογικές, μπορούμε να αγοράσουμε πατάτες κανονικού μεγέθους.

Τις πλένουμε πολύ καλά, τις βράζουμε ολόκληρες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα όταν πρόκειται να τις βάλουμε στη γάστρα. Τις βιολογικές πατάτες τις ψήνουμε με τη φλούδα τους –γίνονται εξαιρετικές. Αν είναι συμβατικές, είναι προτιμότερο να τις ξεφλουδίσουμε.

ΥΛΙΚΑ

2½ κιλά πατατούλες μικρές, για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδας τους (ή μεγαλύτερες, σε όσο πιο μικρό μέγεθος βρούμε)

300 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα

100 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και πολτοποιημένες (ή 1½ φλιτζ. τσαγιού έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας)

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

1 γεμάτη κουτ. σούπας δεντρολίβανο (ξερό και τριμμένο ή φρέσκο και ψιλοκομμένο)

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

1½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Βάζουμε τις πατατούλες σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ρίχνουμε αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 10 – 12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τις πατάτες. Αν είναι συμβατικής καλλιέργειας τις ξεφλουδίζουμε και, αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αφήνουμε στην άκρη.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και προσθέτουμε νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει. Αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 3 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.

ΒΗΜΑ 4 Βάζουμε τις στραγγισμένες πατάτες και το μείγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτουμε το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύουμε με προσοχή.

ΒΗΜΑ 5 Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και από πάνω σφικτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ