Πάμε για «ρακοκάζανα» στην Κρήτη; Με μεζέ γαρδουμπάκια, γαμοπίλαφο, ξυδάτα λουκάνικα, απάκι, πατάτες οφτές- «Καζανάρης» ο Χ. Μανταλενάκης

Τα ρακοκάζανα είναι μία φθινοπωρινή εργασία που κρατά πολλά χρόνια και έχει γίνει παράδοση. Στην Κρήτη έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η παραγωγή της ρακής αποτελεί κορυφαία διεργασία. Με τα χρόνια η απόσταξη της ρακής έγινε μια ευκαιρία για γιορτή.

Της Μαρίας Χαρίτου στο Madeincreta.gr

Τα ρακοκάζανα είναι μία φθινοπωρινή εργασία που κρατά πολλά χρόνια και έχει γίνει παράδοση. Στην Κρήτη έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η παραγωγή της ρακής αποτελεί κορυφαία διεργασία. Με τα χρόνια η απόσταξη της ρακής έγινε μια ευκαιρία για γιορτή.Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μαζεύονται φίλοι και γνωστοί για να γιορτάσουν την πρώτη σταγόνα από το διάφανο ποτό. Τραπέζια στήνονται, ψησταριές ανοίγουν και οι πρώτοι καλεσμένοι έρχονται. Οι μεζέδες φτάνουν ο ένας μετά τον άλλο... γαρδουμπάκια, γαμοπίλαφο, ξυδάτα λουκάνικα, απάκι, πατάτες οφτές.

Το καζάνι στέκεται σε περίοπτη θέση στον χώρο. Αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το τσουκάλι, το καπάκι και το σωλήνα που τα συνδέει και μεταφέρει τον ατμό.Όπως λέει ο καζανάρης Χ.Μανταλενάκης, το προηγούμενο διάστημα, μετά τον τρύγο, όταν πατάμε τα σταφύλια, κρατάμε τα φλούδια και τα σπόρια ή στράφυλλα όπως λέγονται και τα φυλάζουμε σε βαρέλια για 40-50 μέρες, οπότε γίνεται η ζύμωση. Όταν είναι έτοιμα, ξεκινάμε το καζάνι, όπου τα στράφυλλα βράζουν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Το οινόπνευμα που έχουν λόγω των σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα που εξωτερικά έχει κρύο νερό που ψύχει και υγροποιεί τον ατμό και στο τέλος καταλήγει σε έναν κουβά. Ο καζανάς ελέγχει τους βαθμούς του αποστάγματος να φτάνουν περίπου στους 18- 20.
Τότε το καζάνι κλείνει και η ρακή είναι έτοιμη.Δεν ήξερα ότι μπορείς να φτιάξεις ρακή από οποιοδήποτε φρούτο έχει αυξημένα σάκχαρα. Στην Πελοπόννησο φτιάχνουν ρακή από σύκα και στη Θεσσαλία από σιτηρά και πατάτα!

Αυτό που κάνει, όμως, τα κρητικά ρακοκάζανα να ξεχωρίζουν είναι η χαρά της γιορτής, όταν οι γεύσεις των μεζέδων μπερδεύονται με το νέκταρ της Κρητικής γης και οι μουσικοί παίζουν το λαούτο πλημμυρίζοντας την ατμόσφαιρα μελωδίες και μαντινάδες. Όταν "αφήνουμε " για λίγο το σπίτι μας και γινόμαστε όλοι μια ζεστή αγκαλιά...

Στην υγειά του νοικοκύρη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ