Κορωνοϊός: 6/3/20: 31 κρούσματα στην Ελλάδα, 148 νεκροί στην Ιταλία – Πρώτα κρούσματα σε Μπουτάν και Καναδά

41 νέοι θάνατοι σε ένα 24άωρο - Συνολικά 148 οι νεκροί...

Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόρδα, τα 21 νέα κρούσματα είναι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από προσκυνηματική εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. 

Ο κ. Τσιόρδας ενημέρωσε ότι τρία από τα 21 νέα κρούσματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, άλλα έξι νοσηλεύονται με ηπιότερα συμπτώματα επίσης στο Ρίο, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στην χώρα μας αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η γρήγορη διασπορά της νόσου.

 

148 οι νεκροί στην Ιταλία

Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι από τον κοροναϊό στην Ιταλία, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 148. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών οι ασθενείς του κοροναϊού άγγιξαν τους 3.296. Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν ιασθεί και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414. Το 10,7% των ασθενών έχει γίνει αρνητικό στον ιό και έχει ιασθεί, ενώ έχασε ζωή του το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον Covid-19.

 

 

Εξι οι νεκροί στη Γαλλία

Δύο ακόμη νεκρούς από τον νέο κοροναϊό μετρά η Γαλλία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 6, την ώρα που 92 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε σχέση με χθες, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά 377 κρούσματα έχουν ανακοινωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου και όλες οι μητροπολιτικές περιοχές της γαλλικής επικράτειας έχουν πληγεί. Η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων, μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της επιδημίας.

Οι δύο νεκροί είναι «ένα πρόσωπο ηλικίας 73 ετών που προέρχεται από το Ουάζ (βόρεια)», μία από τις κύριες εστίες μόλυνσης στη Γαλλία, και ένα «πρόσωπο ηλικίας 64 ετών από το Αισν», αναφέρει σε δελτίο Tύπου το υπουργείο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σήμερα, η τελευταία μητροπολιτική περιοχή που δεν είχε καταγράψει κρούσματα, το Σαντρ Βαλ ντε Λουάρ ανακοίνωσε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο Παρίσι, η RARP (η εταιρεία διαχείρισης των μετρό) γνωστοποίησε το πρώτο κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της, επισημαίνοντας ότι δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στα δρομολόγια.

Βρετανία-κοροναϊός: Ο πρώτος θάνατος από τον Covid-19

Η Βρετανία καταμετρά τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ασθενή που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα αναφέρει το ΑΠΕ.

Γερμανία:  Πάνω από 400 τα κρούσματα

Τη στιγμή που δεκάδες σχολεία στη Γερμανία παραμένουν κλειστά λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, μαθητές σχολείων από το Βρανδεμβούργο βρίσκονται σε εκδρομή στην Βόρεια Ιταλία και θα πρέπει να εξεταστούν αμέσως μετά την επιστροφή τους, το Σάββατο.

Συνολικά 87 άτομα, μεταξύ των οποίων 70 μαθητές από τρία σχολεία του Πότσνταμ, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Βόρεια Ιταλία και, σύμφωνα με τη διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του κρατιδίου, Κριστίνα Μπεμ, θα εξεταστούν προληπτικά το Σάββατο. Η ίδια δήλωσε ότι κάποια παιδιά παρουσιάζουν «ύποπτα» συμπτώματα - μερικά μάλιστα πριν ακόμη από το ταξίδι - αλλά, όπως διευκρινίστηκε, η περιοχή της Ιταλίας όπου βρίσκονται δεν περιλαμβάνεται στις «υψηλού κινδύνου». Παρόλα αυτά, τόσο οι μαθητές όσο και οι συνοδοί τους και οι οδηγοί των λεωφορείων που τους μεταφέρουν θα τεθούν σε απομόνωση για 24-48 ώρες, μέχρις να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Στη Γερμανία ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπερνά σήμερα τους 400, ενώ τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν στην Ρηνανία-Παλατινάτο έλαβαν σήμερα εξιτήριο. Το μοναδικό κρατίδιο της χώρας στο οποίο δεν έχει καταγραφεί κρούσμα Covid-19 είναι η Σαξονία-'Ανχαλτ, ενώ τα περισσότερα εντοπίζονται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (230), στην Βάδη-Βυρτεμβέργη (80) και στην Βαυαρία (66). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», οι περισσότεροι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό εντός Γερμανίας, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων κατέστη εφικτή η ανίχνευση όσων είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής εξάπλωσης του ιού, η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει 7100 πτήσεις έως το τέλος του μήνα, καθηλώνοντας περισσότερα από 150 αεροσκάφη, ενώ συνεχίζονται οι ακυρώσεις και αναβολές εκδηλώσεων. Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos, ένας στους πέντε (19%) Γερμανούς ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ το 31% θεωρεί ότι υπάρχει «σοβαρή» ή «πολύ σοβαρή» απειλή για τη Γερμανία.

Πρώτο κρούσμα σε Μπουτάν και Καναδά 

Το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν στην Ασία ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Πρόκειται για έναν 76χρονο Αμερικανό τουρίστα, ο οποίος έφτασε στις 2 Μαρτίου στο Μπουτάν από την Ινδία. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο την Πέμπτη και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε στο Facebook το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Μπουτάν, Λοτάι Τσέρινγκ.

Επιβεβαιώθηκε και στον Καναδά το πρώτο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για μια γυναίκα που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα, δεν είχε επαφή με κάποιον που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον ιό, ούτε με κάποιον που να επέστρεψε από πληττόμενη από τον κορωνοϊό χώρα.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα & ο τρόπος μετάδοσης

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ένα άτομο, από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο, που πάσχει από τον Covid-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει.

Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο.

Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με Covid-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.

Στα κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού συγκαταλέγονται ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, καθώς και ο ξηρός βήχας.

Επίσης, κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο σώμα, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια.

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα μας

Για την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ορίστηκε ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, Σωτηρία και ως Αναπληρωματικό ο Ευγγελισμός.

Για τη δεύτερη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

Για την τρίτη και την τέταρτη ΥΠΕ, ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και ως Αναπληρωματικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο.

Για την πέμπτη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Για την έκτη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Πατρών, Παναγιά η Βοήθεια και ως Αναπληρωματικό το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τέλος, για την έβδομη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ο Άγιος Γεώργιος.

Να σημειωθεί πως όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες

Αν ταξιδεύετε- ειδικά προς την Κίνα- συνιστάται:

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας συνιστάται:

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή σας συνιστάται:

Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ