Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Συστηματική η πρόκληση της Τουρκιάς – Ουδεμία σχέση με τα δεινά των ανθρώπων αυτών

Νεκρή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με ευθύνη της Άγκυρας

Στο αμερικανικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ,  παραχώρησε συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αντιμετωπίζουμε μια συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι Σύροι, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζουν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν άπταιστα τουρκικά, υποστηρίζονται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, που τους παρέχει μεταφορικό για να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ότι κάθε κυριαρχικό κράτος προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της από κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική τηλεόραση.

«Είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο»,  τονίζει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

«Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει:  να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός ζητά αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ