4 νοστιμότατες συνταγές για ογκρατέν για κυρίως και επιδόρπιο με εσπεριδοειδή, μήλα και πατατίτσες

Δείτε αναλυτικά τις φανταστικές συνταγές!

 

1)    Ογκρατέν με μήλα και σελινόριζα

 

Υλικά για 4 άτομα

1 σελινόριζα, 1 μήλο

200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

βούτυρο

 

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά. Μαγειρεύετε 2’ και έπειτα ρίχνετε την παρμεζάνα. Αναδεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και διατηρείτε το μείγμα χλιαρό.

2. Πλένετε και κόβετε τη σελινόριζα σε λεπτές φέτες. Κάνετε το ίδιο και με το μήλο.

3. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ. Απλώνετε εναλλάξ το μείγμα με την κρέμα γάλακτος, τη σελινόριζα και το μήλο. Περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 50’.

4. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.

Tip: Για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε μπλε τυρί.

 

 

 2)      Ογκρατέν με εσπεριδοειδή και κρέμα γάλακτος

 

Υλικά για 4 άτομα

1 κόκκινο γκρέιπφρουτ

2 πορτοκάλια, 250 ml κρέμα γάλακτος

4 κρόκοι αυγού, 75 γραμμ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, βούτυρο

 

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε προσεκτικά το λευκό μέρος (το οποίο πικρίζει). Τα στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί.

2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη.

3. Ρίχνετε το μείγμα με τους κρόκους στην κρέμα γάλακτος και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

4. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε τα φρούτα και τα περιχύνετε με την κρέμα. Πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη και ψήνετε στο γκριλ για 2'-3' μέχρι το ογκρατέν να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

 

Tip: Για την ίδια συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα, όπως αχλάδια και φραμπουάζ.

 

3)   Ογκρατέν με κολοκύθα και καρύδια

 

Υλικά για 4 άτομα

500 γραμμ. σάρκα κολοκύθας

8 καρύδια, 1/3 λίτρο γάλα

2 κ.σ. κορν φλάουρ, 2 αυγά

25 γραμμ. βούτυρο

4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κ.γ. μείγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210ο C. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα και το αφήνετε να πάρει μία βράση. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε.

2. Κόβετε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στο γάλα. Μαγειρεύετε 15’ περίπου και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η κολοκύθα.

3. Ρίχνετε το κορν φλάουρ στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3' ακόμη αναδεύοντας διαρκώς.

4. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και συμπληρώνετε με τα αυγά, την παρμεζάνα και το βούτυρο.

5. Σπάτε τα καρύδια σε κομμάτια και προσθέτετε τα 2/3 στο μείγμα.

6. Απλώνετε το υλικό σε βουτυρωμένο πυρέξ και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα καρύδια.

7. Ψήνετε στο φούρνο για 20' περίπου ή μέχρι να αποκτήσει το φαγητό ροδαλό χρώμα.

 

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και φουντούκια.

 

4)    Oγκρατέν με πατάτες και τυρί

 

Υλικά για 4 άτομα

600 γραμμ. πατάτες

125 γραμμ. γλυκιά γραβιέρα

300 ml ζωμό κοτόπουλου

1 κ.σ. μοσχοκάρυδο, 40 γραμμ. βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

2. Βάζετε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον αφήνετε να πάρει μία βράση. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Τον διατηρείτε χλιαρό.

3. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες.

4. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ. Απλώνετε μία στρώση πατάτες και μία τυρί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση τυρί. Περιχύνετε με το ζωμό και συμπληρώνετε με ροζέτες βουτύρου.

5. Ψήνετε για 50’ μέχρι να αποκτήσει το φαγητό ροδαλό χρώμα.

 

Πηγή: elle.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ