Ίων Δραγούμης - Πηνελόπη Δέλτα - Μαρίκα Κοτοπούλη: Μια μοιραία ερωτική ιστορία, που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, στο COSMOTE HISTORY HD

Η μοιραία ιστορία αυτών των τριών σπουδαίων προσωπικοτήτων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα

Τη σχέση του πολιτικού και διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη με τη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα και στη συνέχεια με την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Μαρίκα Κοτοπούλη, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της σειράς του COSMOTE HISTORY HD «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία». Η μοιραία ιστορία αυτών των τριών σπουδαίων προσωπικοτήτων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα, με τις δύο γυναίκες να βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό για την αγάπη του Ίωνα Δραγούμη, τον οποίο δεν ξεπέρασαν ακόμα και μετά τον θάνατό του (Παρασκευή 13/3, 22.00).

 

Η διεθνώς βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα Λάφυρα» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, με θέμα την αρχαιοκαπηλία και την προσπάθεια επαναπατρισμού αρχαιοτήτων και πολιτιστικών θησαυρών, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 19/3 με το επεισόδιο «Εικονομαχίες και Ανάσταση». Θέτοντας στο μικροσκόπιο τις σύγχρονες αναταραχές που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, το επεισόδιο εξετάζει το πώς οι πολεμικές συγκρούσεις επηρεάζουν την πολιτιστική κληρονομιά των εμπλεκόμενων χωρών, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σύγχρονες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας (21.00, COSMOTE HISTORY HD).

 

Το έθιμο του «Άη Στράτη», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου στο χωριό Ρίζια του Έβρου, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει», σε παραγωγή COSMOTE TV. Η σειρά θα μας ξεναγήσει και στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου θα μάθουμε περισσότερα για τη λαογραφία και την ιστορία του τόπου (Κυριακή 15/3, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

 

Με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη διάδοση της γνώσης ολοκληρώνεται την Κυριακή 15/3 η σειρά ντοκιμαντέρ «Ελληνική Επιστήμη» για την ιστορία των επιστημών στην Ελλάδα. Στο τελευταίο επεισόδιο μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, για τον σπουδαίο ρόλο των Κρητικών στην εξέλιξη της τυπογραφίας, η οποία συντέλεσε σημαντικά στη διάδοση της γνώσης, καθώς και για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης που συνεχίζουν έως σήμερα μία παράδοση ετών (20.00, COSMOTE HISTORY HD).

Αυλαία ρίχνει αυτή την εβδομάδα και ο τρίτος κύκλος της εκπομπής του COSMOTE HISTORY HD «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» με τον καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Στα δύο τελευταία επεισόδια, ο καθηγητής παρουσιάζει τις ορθογραφικές, γραμματικές και σημασιολογικές δυσκολίες λέξεων και φράσεων, όπως «πορεία- αεροπορία», «άραγε – άρα» (Πέμπτη 12/3, 20.50), καθώς και νέες λέξεις που προέκυψαν από μετακίνηση του τόνου, όπως «μελανή – μελάνη», «στρογγυλός – στρογγύλος – στρόγγυλος» (Παρασκευή 13/3, 20.50).

Μέσα από το τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Όλυμπος: Τέσσερα μονοπάτια ως τους θεούς», συνεχίζεται την Κυριακή 15/3 στις 21.00 το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Στα Μονοπάτια του Ολύμπου», με πρωταγωνιστές τέσσερις ομάδες ορειβατών που ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές με στόχο την κατάκτηση του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Στο νέο επεισόδιο, θα συνοδεύσουμε την ορειβατική ομάδα σε μία μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από τους καταρράκτες του Ορλιά και τον Άγιο Κωνσταντίνο και καταλήγει στο καταφύγιο της Κορομηλιάς (Κυριακή 15/3, 21.00).

 

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ