Διάγγελμα Πρωθυπουργού: Κρίσιμη η ατομική ευθύνη στη μάχη με τον κορωνοϊό - Ό,τι ισχύει για συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων, αλλά και την Εκκλησία.

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό απήυθυνε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμά του πως ο στόχος είναι τα τυχόν σοβαρά κρούσματα «να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».

Συμπλήρωσε, δε, πως «ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό... Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση.

Τόνισε, δε, ότι η απόφαση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλεμαθημάτων, αρχικά στη Γ' Λυκείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

 Προσέθεσε, δε, ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά.

«Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο. Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ωστόσο, πως πάνω από όλα τα μέτρα είναι η ατομική ευθύνη.

«Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες. Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν» ανέφερε.

Προέτρεψε τους πολίτες να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, αλλά και να μένουν στο σπίτι όταν έχουν συμπτώματα ίωσης.

Συμπλήρωσε, δε, πως δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν χειραψίες και πολλές επαφές.

«Πάνω από όλα προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων, αλλά κοινωνικό καθήκον.

Μιλώντας, δε, για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σημείωσε ότι η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και βέβαια να περιοριστούν οι συνέπειές του.

«Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών» είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες από την ΕΕ.

Αναφερόμενος, τέλος, στην Εκκλησία, ο Πρωθυπουργός τόνισε «Τις τελευταίες μέρες, ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα "πιστεύω" μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον "πλησίον" στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι' αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ' το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ