Η λοιμωξιολόγος Αθηνά Σούρδη γράφει για το νέος κορωνοϊό 2019-nCoV-2: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Της Αθηνάς Σούρδη, Παθολόγου- Λοιμωξιολόγου,Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Συναγερμό στους επιστήμονες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας έχει σημάνει η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας και έχει προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους  στην Κίνα και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.

Ο νέος ιός ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις στο άνθρωπο.

Οι πιο κοινοί οι οποίοι ιοί που διαχρονικά μολύνουν τους ανθρώπους είναι οι εξής τέσσερις: 229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus).

Το 2002 ένας ακόμη κοροναϊός «προστέθηκε» στην οικογένεια. Ο SARS-CoV, ο οποίος είχε προκαλέσει τη φερώνυμη επιδημία SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με παγκόσμια εξάπλωση τη διετία 2002-2004.

Το Σεπτέμβριο του 2012 ανακαλύφθηκε ένας νέος κοροναϊός που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ( MERS ), επίσης γνωστό ως γρίπη της καμήλας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με τους προηγούμενους. Έχει μέτρια μεταδοτική ικανότητα, μπορεί ωστόσο να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή. 

Συμπτώματα

Η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους. 

Η εργαστηριακή διάγνωση του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) γίνεται με μοριακές μεθόδους.

Μέτρα υγειονομικής θωράκισης στην Ελλάδα

Μέτρα υγειονομικής θωράκισης λαμβάνει και η χώρα μας, την ώρα που εντείνονται οι παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωσή του κοροναϊού, ώστε να μην εξελιχθεί σε επιδημία.

Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, που παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας στη χώρα μας θεωρείται μικρός καθώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τις χώρες στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα του κοροναϊού.

Αυξημένη επαγρύπνηση ωστόσο απαιτείται για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμιά μας ή μεταφέρονται στη χώρα μας με πτήσεις τράνζιτ.

Μέτρα προφύλαξης

Για την προστασία από τον νέο Κοροναϊό τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

  • Φροντίζουμε επιμελώς την υγιεινή μας: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου.
  • Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια μίας χρήσεως.
  • Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας.
  • Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα μας με μαντήλι ή τον αγκώνα μας και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου αναφέρει το dunant.

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ