Κορωνοϊός: Οι Φιλιππίνες έκλεισαν το Χρηματιστήριο- Τρισεκατομμύρια εξανεμίζονται διεθνώς - Ποια χρηματιστήρια θα κάνουν follow;

Oι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν χθες, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να κάνει βουτιά 12%.

Το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων έκλεισε σήμερα, ενώ ανεστάλησαν οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα και ομόλογα.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το πρώτο κλείσιμο τέτοιων αγορών σε όλο τον κόσμο, με τις αρχές να επικαλούνται τους κινδύνους για την ασφάλεια των χρηματιστών.

Αν και όπως αναφέρει το Bloomberg, o επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, Ramon Monzon, σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι την Πέμπτη το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε συνθήκες μεγάλης και παγκόσμιας αστάθειας, όπως αυτές που διανύουμε.

Όπως φαίνεται, πολλές είναι οι χώρες που ωθούνται σε ακραία μέτρα μετά και την χθεσινή διαλυτική κατάσταση στα Χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Η κίνηση αυτή στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων έγινε μετά το κλείσιμο αιθουσών συναλλαγών και την αναστολή συναλλαγών, αφού έχουν εξανεμιστεί τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η εξέλιξη αυτή στις Φιλιππίνες υπήρξε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω αυστηρών περιορισμών σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, εγείρει την πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλα Χρηματιστήρια. 

«Δεδομένης της πρωτόγνωρης ταχύτητας της βουτιάς στις τιμές των μετοχών, υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρηματιστήρια μετοχών ίσως κλείσουν εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν», ανέφερε ο οίκος αναλύσεων Capital Economics σε σημερινή του έκθεση.

Να σημειωθεί πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν χθες, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να κάνει βουτιά 12%.

Οι τιμές των μετοχών στην Αυστραλία έκλεισαν με κέρδη 5,9%, που ήταν τα υψηλότερα ημερήσια από τον Οκτώβριο του 2008, αφού όμως είχαν υποχωρήσει προηγουμένως κατά 10%.

Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισαν σταθεροποιητικά.

Όσο για το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας, κατέγραψε απώλειες 2,4%.

Ο δείκτης S&P έχασε περίπου 2,7 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία του χθες, καθώς σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες 18 ημέρες, ο δείκτης έχει χάσει 8,3 τρισ. δολάρια, ενώ η αξία των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υψηλή μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η αγορά άνοιξε με κέρδη πάνω από 3,5%, για να περάσει γρήγορα σε αρνητικό έδαφος σημειώνοντας σημαντικές απώλειες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05, διαμορφώθηκε στις 476,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,56 %.

Αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 501,98 μονάδες (+3,63%) και κατώτερη τιμή στις 475,96 μονάδες (-1,74%)

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,82%, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (+5,52%), της Τιτάν (+4,26%), του ΟΤΕ (+2,92%), της Alpha Bank (+2,53%) και της Πειραιώς (+2,09%).

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Coca Cola HBC (-5,61%), του ΟΠΑΠ (-4,95%) και της ΔΕΗ (-2,97%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,35%) και των Κατασκευών (+3,00%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-4,48%) και των ταξιδιών (-1,88%)

Ανοδικά κινούνται 57 μετοχές, 10 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πλαστικά Θράκης +26,87% και Αλουμύλ+15,79%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ικτίνος-3,91% και της Coca Cola HBC -3,58%.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ