Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κορωνοϊός: Να λοιπόν πώς πρέπει να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητό μας - Προσέξτε εξαιρετικά σημαντικό & δύσκολο

Τώρα, ειδικοί μας λένε και πώς να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητό μας

Οδηγός και επιβάτες ακουμπάνε πολύ συχνά σχεδόν όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του αυτοκινήτου.

Είναι ταυτόχρονα γνωστό ότι ο κοροναϊός επιβιώνει πολλές ώρες, ίσως και μέρες, επάνω σε διάφορες επιφάνειες.

Οπότε, για να είστε ασφαλείς, πρέπει να καθαρίζετε συχνά το εσωτερικό του αυτοκινήτου (τιμόνι, χειρολαβές, λεβιές ταχυτήτων, χειρόφρενο, κουμπιά και οθόνες αφής στην κεντρική κονσόλα, διακόπτες για υαλοκαθαριστήρες και φλας, χειρολαβές ρύθμισης καθισμάτων κ.ά.).

Αν είστε οδηγός ταξί, που μεταφέρει καθημερινά πολλούς επιβάτες, ή αν οδηγείτε ένα νοικιασμένο ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή εάν ζείτε σε περιοχή με πολλά κρούσματα κοροναϊού, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των επιφανειών στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητα.

Κοροναϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό και απολύμανση στο αυτοκίνητο

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι λιγότερο ανθεκτικό από έναν πάγκο κουζίνας ή τον νεροχύτη. Πρέπει να προσέχετε ώστε να προστατεύετε αυτές τις επιφάνειες χωρίς να τις καταστρέφετε, όταν τις καθαρίζετε. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, τα οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον κοροναϊό σε σκληρές επιφάνειες στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του. Το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι.

Ισοπροπυλική αλκοόλη

Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όχι χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ό, τι κι αν κάνετε, μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Αν και μπορούν να σκοτώσουν και τον κοροναϊό στις επιφάνειες, πιθανόν να βλάψουν την ταπετσαρία του αυτοκινήτου σας. Και μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής του αυτοκινήτου, καθώς μπορεί να βλάψουν την λεπτή επικάλυψη της οθόνης.

Με σαπούνι και νερό μένει μακριά ο κοροναϊός

Το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει τον κοροναϊό. Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Ειδικά για τα υφάσματα και το δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει από την χρήση πολλών ετών. Απλώς φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ αυτές τις επιφάνειες.

Δερμάτινες επιφάνειες

Τα περισσότερα δέρματα αυτοκινήτων και οι δερμάτινες απομιμήσεις έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης (urethane) για προστασία και είναι ασφαλής η απολύμανσή τους με διάλυμα αλκοόλης. Αλλά, με την πάροδο του χρόνου, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να του προκαλέσει φθορά και αποχρωματισμό. Τα περισσότερα δέρματα είναι βαμμένα και ο πολύ δυνατός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τη βαφή. Φροντίστε τη δερμάτινη ταπετσαρία σας αφού την καθαρίσετε. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό δερμάτων και στη συνέχεια ένα καλό ενυδατικό (conditioner) για δερμάτινες επιφάνειες.

Ταπετσαρία από ύφασμα

Αν το αυτοκίνητό σας έχει ταπετσαρία υφάσματος, πρέπει να αποφύγετε τον καθαρισμό του με πολύ νερό ή πάρα πολύ σαπούνι. Αν το ύφασμα απορροφήσει επιπλέον νερό, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα. Οπότε προσπαθήστε με απαλές κινήσεις και με πανί που είναι απλώς νωπό, με μικρή ποσότητα νερού και καθαριστικού, να περάσετε αυτές τις επιφάνειες αναφέρει το healthview.gr

Πανί με μικροΐνες

Συνιστάται γενικά να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες στην καμπίνα του αυτοκινήτου με ένα πανί μικροϊνών. Αυτά τα πανάκια είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που αποτελείται από μικροσκοπικά εξογκώματα που μαζεύουν τα σωματίδια βρωμιάς και σκόνης χωρίς να χαράζουν ευαίσθητες ή λαμπερές πλαστικές επιφάνειες. Αν κάνετε την ίδια δουλειά με χαρτί κουζίνας, οι βρομιές στο αυτοκίνητό σας μπορεί να κολλήσουν σε αυτό και να γρατζουνίσετε την επιφάνεια που καθαρίζετε.

Πάντα καθαρά χέρια για να μην έρθει ο κοροναϊός

Μόλις ολοκληρώσετε την απολύμανση της καμπίνας του αυτοκινήτου, μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας. Μάλιστα, είναι σώφρον μόλις μπαίνετε στο αυτοκίνητο και προτού ακουμπήσετε τίποτα να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, ώστε να μη φέρετε τον κοροναϊό μέσα στην καμπίνα από κάτι που ίσως αγγίξατε έξω. Αυτό θα κρατήσει το τιμόνι και όλες τις άλλες επιφάνειες καθαρές από κοροναϊό.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ