Κορωνοϊός - Βρετανία: Θα έχει 20.000 θανάτους από τον ιό στη & θα είναι νίκη ή 260.000 νεκρούς που δεν αποκλείεται;

Τι συμβαίνει με τον ιό στην χώρα! 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, τον πλέον διακεκριμένο επιδημιολόγο της χώρας και σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, η αλλαγή στρατηγικής ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας των νέων δεδομένων που προέκυψαν στο μέτωπο της πανδημίας.

Ενημερώνοντας συντάκτες επιστημονικών θεμάτων ο καθηγητής Φέργκιουσον είπε χαρακτηριστικά ότι όπως έχουν τα πράγματα «αν έχουμε 20.000 θανάτους από τον ιό στη Βρετανία θα το θεωρήσουμε επιτυχία, νίκη. Η άλλη εναλλακτική θα είναι η ασθένεια να αφήσει πίσω της 260.000 νεκρούς», εξήγησε.

Οι πραγματικές απαιτήσεις -λόγω της πανδημίας- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόλις τώρα έγιναν κατανοητές και γι’ αυτό ήταν απαραίτητη η αλλαγή πορείας, τόνισε ο ειδικός.

«Ενώ στο παρελθόν τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού θα ήταν προσωρινά, τώρα κρίνεται επιβεβλημένο να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία, ίσως για έναν χρόνο ή και περισσότερο. Εάν αποσύρουμε τα αυστηρά μέτρα νωρίτερα θα πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι. Και αυτό θα ήταν μια πολιτική επιλογή», τόνισε ο σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης μη αφήνοντας περιθώρια αμφιβολίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη ειδικών επιστημόνων υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον ήταν τρομακτικά.

«Η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση είναι ο εμβολιασμός ή η εφαρμογή κάποιας καινοτόμου τεχνολογίας που θα μας προστατέψει», τονίζει ο καθηγητής Φέργκιουσον.

Ακαδημαϊκοί και βουλευτές απαιτούσαν ήδη από την περασμένη Πέμπτη την αυστηροποίηση των μέτρων αντιδρώντας στην αρχική επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιο χαλαρά μέτρα βάσει της θεωρίας περί «ανοσίας της αγέλης» η οποία θα οδηγούσε στο να μολυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Τι αποκαλύπτουν λοιπόν τα νέα δεδομένα και ποια είναι η νέα στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση;

Είναι ουσιαστικά η ίδια που επέβαλε η Κίνα τον Ιανουάριο και ακολούθησε ο υπόλοιπος κόσμος τις επόμενες εβδομάδες;

 

Τα τρία εφιαλτικά δεδομένα

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τρία πράγματα, αναφέρει η Telegraph.

Πρώτον, δείχνουν για πρώτη φορά ότι αν η πανδημία πλήξει ανεξέλεγκτα τη Βρετανία, θα γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για 500.000 θανάτους.

Δεύτερον, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει την περιορισμένη δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε κλίνες και λοιπές εγκαταστάσεις για την περίθαλψη βαρέων περιπτώσεων ασθενών.

Τρίτον, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτεί το 4,4% του πληθυσμού θα νοσηλευτεί, ποσοστό που φτάνει το 27,3% για τα άτομα άνω των 80 ετών. Μάλιστα εκτιμάται ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους θα χρειαστεί εντατική φροντίδα..

Οι παραπάνω εκτιμήσεις σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι αν συνέχιζε την ίδια στρατηγική η χώρα θα οδηγούνταν σε 260.000 θανάτους τουλάχιστον, οδήγησαν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει πορεία όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του κοροναϊού.οι θάνατοι θα έφθαναν τις 260.000 ανθρώπους.

Η λέξη κλειδί όσον αφορά τα νέα μέτρα είναι «καταστολή» αναφέρει το σημοσίευμα. Μια καταστολή που πρέπει να εφαρμοστεί επί 18 μήνες προκειμένου να αποδώσει.

Ο καθηγητής Γκάνι του Imperial College του Λονδίνου λέει: «Η νέα στρατηγική είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη μετάδοση τόσο εντατικά όσο μπορούμε τώρα που η επιδημία αρχίζει να απογειώνεται. Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είμαστε πιθανόν να παραμείνουμε σε ένα επίπεδο όπου η υγειονομική υπηρεσία μας μπορεί να αντιμετωπίσει και δεν πρέπει να υπερβούμε ιδιαίτερα τη διαθέσιμη χωρητικότητα στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας του συστήματος υγείας της Βρετανίας».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ