Netflix και Youtube μειώνουν την ποιότητα του streaming σε όλη την Ευρώπη

Η Κομισιόν καλεί τους παρόχους συνεχούς ροής όπως το Netflix, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να αποτρέψουν τη συμφόρηση των δικτύων λόγω κορονοϊού..

Τα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμό της πανδημικής νόσου Convid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, έχουν αυξήσει ήδη σημαντικά τη ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα εξαιτίας των αυξημένων αναγκών τηλεργασίας, εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας.

Η αύξηση αυτή μπορεί να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή μάλιστα που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο λόγω των έκτακτων αναγκών. Για να προληφθεί μια ενδεχόμενη δικτυακή συμφόρηση και να διασφαλιστεί το ανοιχτό διαδίκτυο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα.

Οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, όπως το Netflix, καλούνται να προσφέρουν κανονική (standard) και όχι υψηλή ανάλυση (high-definition) και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι τελευταίες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως η ασύρματη χρήση Wi-Fi και η προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση αναφέρει το ΑΠΕ.

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Reed Hastings, διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, ο κ.Μπρετόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου, ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού.»

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση των δικτύων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) συζητούν προληπτικά τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αναφοράς με στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

Γενικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η κατάσταση αναδεικνύει τη σημασία που έχει η συνέχιση των επενδύσεων στα δίκτυα, ιδίως πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικής ίνας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ