Κορωνοϊός - Νέα ενημέρωση Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά: 695 συνολικά τα κρούσματα, 17 νεκροί & 35 διασωληνωμένοι

Όσα ειπώθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, εκτός από τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας θέλησε να τονίσει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Όμως πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Συμπλήρωσε, δε, πως «συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με Covid-19», αλλά και πως «Παμμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελευσίνα επιστρατεύονται ώστε εκεί να νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα του ιού, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού να ανέρχονται σε 695.

17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ σε νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 114 άτομα, 35 εκ των οποίων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ οι 34 είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ το 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως τα μέτρα που πάρθηκαν είναι επιβεβλημένα, ενώ ανέφερε πως η καμπύλη στη χώρα μας παραμένει χαμηλά, γεγονός που είναι αισιόδοξο, αλλά δεν θα πρέπει να μας 

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ισχύει από σήμερα το πρωί στις 6. 

Όπως τόνισε,  σε περίπτωση μετακίνησης εργαζόμενου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Σε περίπτωση οδηγών φορτηγών απαιτείται βεβαίωση εργοδότη και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης. Αντίστοιχα για τους οδηγούς mini bus ζητείται βεβαίωση εργοδότη και σχετικό δελτίο κίνησης. Σημειώνεται πως μόνο το 50% των καθισμάτων μπορούν να γεμίζουν στο όχημα.

Επίσης, όσον αφορά τα ταξί πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο, με την σχετική βεβαίωση για μετακίνηση στον γιατρό ή το νοσοκομείο.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  σημείωσε πως εξαίρεση στον περιορισμό των δύο ατόμων ανά ΙΧ θα αποτελούν τα ανήλικα τέκνα. Έτσι, ένας γονέας θα μπορεί να μετακινηθεί με 2 ανήλικα τέκνα.

Τέλος, μόνο στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή (κηδεία ή γάμος) και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συνύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού ως και 3 άτομα.

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού που θα πιστοποιείται με email από την δημόσια υπηρεσία στον πολίτη.

Διακόπτονται, δε, όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος από τους Κήπους, όλων των Ελλήνων πολιτών και μόνο, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ