Σωστή άποψη! Ιατρός του ΕΣΥ: Γιατί δεν επιτάσσονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία με άδεια κρεβάτια, & ξεκούραστο προσωπικό - του ΕΣΥ; Υπερφορτωμένα, εξουθενωμένο προσωπικό

Αν η νόσος κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οι ανάγκες θα πολλαπλασιαστούν και το σύστημα υγείας θα αγγίξει τα όριά του. 

 

Ο Αναισθησιολόγος-Συνταξιούχος του ΕΣΥ, Αμπλιανίτης Δημήτρης, γράφει στο athensvoice για τις ανάγκες των νοσοκομείων και των γιατρών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μέσα στην ανησυχία και τον κυκεώνα πληροφοριών για τη μεγάλη επιδημία, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη συμπάθεια για τους υγειονομικούς στη χώρα μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο, για το δύσκολο και επικίνδυνο έργο τους. Από την αφοσίωσή τους στο καθήκον θα κριθεί η ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

Στη χώρα μας έχει γεννηθεί επιπλέον η απορία γιατί δεν έχουν ακουστεί πολλά για τη συμβολή του Στρατού στο μέγιστο αυτό πρόβλημα της χώρας. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι άριστα εξοπλισμένα, με άδεια κρεβάτια, άριστα εξοπλισμένα με πολύ και ξεκούραστο προσωπικό. Επιπλέον ο Στρατός έχει ειδική εκπαίδευση και σχέδια για αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών. Γιατί λοιπόν δεν εντάσσονται άμεσα και σε συντονισμό με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Τα τελευταία είναι μονίμως υπερφορτωμένα, υποστελεχωμένα, με γηρασμένο-εξουθενωμένο προσωπικό. Οι υγειονομικοί είναι βαριά καταπονημένοι από τον τεράστιο φόρτο εργασίας των τελευταίων ετών, με τη λανθασμένη επιλογή της ένταξης: 1) πλήθους ανασφαλίστων στο ΕΣΥ χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ ανέργων και αυτών που απέφευγαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και 2) του πλήθους των προσφύγων. Τα τελευταία χρόνια το πάγωμα των προσλήψεων νέων στις υπηρεσίες υγείας οδήγησαν σε αναστροφή της πυραμίδας στην ιεραρχία. Υπήρχαν π.χ. σε κλινικές: ένας επιμελητής Β νέος, ένας Α 50 ετών και 6 διευθυντές 65 ετών, εξουθενωμένοι. Αυτοί καλούνται τώρα να τρέξουν σ’ έναν νέο υγειονομικό μαραθώνιο.

Οι απώλειες άρχισαν νωρίς με γιατρούς, νοσηλευτές κ.λπ. που μολύνθηκαν με τον ιό και φυσικά βγήκαν εκτός μάχης. Μετράμε: 10 θετικοί στο Ιπποκράτειο Αθήνας, 3 στο Αγ. Όλγα, ένας στην Καλαμάτα, αρκετοί στον Άγιο Σάββα κ.λπ. Διαφαίνεται λοιπόν μια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς πρόνοια για το άμεσο μέλλον.

Για τους παραπάνω λόγους, θα περιμέναμε μια ισότιμη κατανομή όλου του υγειονομικού δυναμικού, στα ανελαστικά καθήκοντα για την αντιμετώπιση της λαίλαπας αυτής, με ενεργοποίηση του στρατού. Ενός δυναμικού δηλαδή ξεκούραστου, με γιατρούς νέους, σε νοσοκομεία άριστα εξοπλισμένα, κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια, με περίσσεια στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, νεόκτιστες ΜΕΘ, αφθονία υλικού κ.λπ.

Είναι σημαντικό να λειτουργήσουν εξειδικευμένες μονάδες για την επιδημία, από μία σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο, κάτι που θα αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες εφεδρείες, ενώ δεν φαίνεται επαρκής η γενική πληροφορία για ενεργοποίηση μόνο του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ. 

Η νόσος δεν έχει κορυφωθεί. Αυτό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες όπου οι ανάγκες θα πολλαπλασιαστούν και το σύστημα θα αγγίξει τα όριά του. Η κατανομή του έργου από τώρα σε περισσότερους, είναι σημαντική για την αποφυγή της κατάρρευσης.

Αυτή θα προκαλούσε αθρόους θανάτους ηλικιωμένων γιατί το σύστημα τότε θα εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Αλίμονο στους μεταμοσχευμένους, τους ακτινοβοληθέντες ή υπό χημειοθεραπεία καρκινοπαθείς, τους διαβητικούς, τους νεφροπαθείς, αυτούς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τους βαριά καπνιστές, τους παχύσαρκους κ.λπ. Η κυβέρνηση, όπως και όλη η αντιπολίτευση, δείχνει σοβαρότητα, οριοθετώντας έτσι και τους στείρα φανατικούς της εκκλησίας. Η τραγικότητα των στιγμών μας οδήγησαν ευτυχώς στο συνεχώς ζητούμενο στη χώρα, στις πολυπόθητες συναινέσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ