Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει πικάντικες γαρίδες με καρύδα & κουρκουμά (βίντεο)

Υπέροχη ασιάτικη εκδοχή της γαρίδας

Συστατικά
1 κιλό γαρίδες Νο1
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 πρέζα μπούκοβο
10 γρ. τζίντζερ
1 κ.σ. μάραθο σε σπόρους
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
2 κ.σ. κουρκουμά
300 γρ. κρέμα καρύδας
 

Για το σερβίρισμα

ρύζι μπασμάτι
φρέσκο κόλιανδρο
ξύσμα από 1 λάιμ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τις γαρίδες το καυτό γουόκ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Μεταφέρουμε το ίδιο γουόκ στη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο γουόκ. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μπούκοβο, το τζίντζερ τριμμένο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σε ένα γουδί βάζουμε τους σπόρους από τον μάραθο και τον κόλιανδρο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα προσθέτουμε στο γουόκ.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά και σοτάρουμε.
Σβήνουμε με την κρέμα καρύδας, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες, σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με το ρύζι, τον κόλιανδρο και το ξύσμα από το λάιμ.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ