Σωτήρης Τσιόδρας: Οι γυναίκες δεν είναι άτρωτες στον κορωνοϊό- Τις βοηθούν οι ορμόνες τους- Οι άνδρες ευάλωτοι λόγω καταχρήσεων

Όσα ανέφερε ο γνωστός λοιμωξιολόγος στη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών για τον κορωνοϊό...

Στο γεγονός ότι οι άνδρες φαίνεται να πλήττονται εντονότερα από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά από σχετική ερώτηση.

«Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες...» τόνισε ο γνωστός λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τον λόγο που συμβαίνει αυτό, ο κ. Τσιόδρας είπε «Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι "ξαδερφάκια" αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο. Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες».

Συγκεκριμένα, για το κάπνισμα ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως «ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα».

«Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα» τόνισε, επίσης, ο κ. Τσιόδρας, ενώ συμπλήρωσε «Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα».

Κλείνοντας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν λόγω αυτών των στοιχείων.

«Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό. Στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από ό,τι συνέβη στην Κίνα. Και στην Πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Αλλά τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό» ανέφερε.

«Παρόλα αυτά βέβαια, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν. Δεν είναι άνοσες στον ιό. Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ